Valmistele ruoansulatuskanavasi juhlakuntoon

9.12.2017 | PUR toimitus

Joulunaika on vuoden upeinta aikaa, mutta ruoansulatusjärjestelmämme saattaa olla hieman eri mieltä asiasta. Notkuvat buffet-pöydät, herkut ja juhlaruoat itsenäisyyspäivästä aina uuteen vuoteen saakka tekevät paljon muutakin kuin vain hellivät makuhermojamme. Kuulostaako jouluähky tutulta?

Roansulatusjärjestelmällämme ja suolistollamme on muitakin tehtäviä, kuin ruoan pilkkominen ja ravintoaineiden imeytyminen. Ne ovat merkittäviä myös immuunijärjestelmämme kannalta, sillä suoliston hyödylliset bakteerit tuovat luonnollista suojaa kehollemme. Hermostomme säätelee ruoansulatusjärjestelmäämme, joten kun kehomme reagoi stressiin, vaikuttaa se myös ruoansulatusjärjestelmäämme. Taistele tai pakene –mekanismi on tavallisin stressireaktio, joka useimmiten pysäyttää tai ainakin hidastaa veren kulkeutumista ruonsulatusjärjestelmäämme. Suoliston toiminta hidastuu ja  ruuan sulamiselle tärkeiden hormonien ja entsyymien määrä vähenee. Tämä saattaa myös häiritä kehon omaa ja terveellistä tulehdusvastetta. Tukeaksesi ruoansulatusjärjestelmääsi kiireisenä, ruoantäyteisenä aikana, nappaa talteen nämä vinkit.

Juo riittävästi, mutta oikeaan aikaan

Juo riittävästi pitääksesi ruoansulatusjärjestelmän liikkeellä, mutta vältä juomasta aterioiden yhteydessä. Aterian yhteydessä juominen saattaa Ayurvedan mukaan heikentää ruoansulatusjärjestelmän kykyä polttaa ruokaa. Se myös laimentaa mahanesteitä, joita tarvitaan ruuan pilkkoutumiseen vatsalaukussa. Suosi huoneenlämpöistä tai viileää vettä jääkylmän sijaan, erityisesti talvikuukausina. Myös lämpimät yrttiteet tukevat päivittäistä nesteensaantia ja voit lisätä muutenkin ruokavalioosi yrttejä tukemaan ruoansulatustasi.

suosi-tummia-lehtivihreita

Suosi kitkeriä ruokia päivittäin

Kitkerät maut ruoassa tulevat kasvien alkaloideista ja glykosideista, joille makuhermomme ovat herkistyneitä. Useimmat meistä välttävät kitkeriä makuja, mutta itse asiassa niitä pitäisi pyrkiä käyttämään päivittäin. Kitkeryys stimuloi sylkirauhasia ja ruoansulatusentsyymejä luonnollisesti ja se helpottaa ruoansulatuksen normaalia toimintaa; perinteisen kiinalaisen lääketieteen mukaan se siirtää energiaa alaspäin. Ruoansulatusjärjestelmämme on kuin dominopeli; jokainen askel syömisestä vessaan on seurausta edellisestä. Jos joku vaihe jääkin välistä – et esimerkiksi pureskele ruokaasi kunnolla – on se sama kuin yksi dominopala otettaisiin välistä kokonaan pois.  Ketjureaktio menee tauolle tai pysähtyy kokonaan. Kitkerät ruoat auttavat sylkirauhasia ikäänkuin kertomaan vatsalle, että ”valmistaudu, ruokaa on tulossa!”. Kitkerän makuisia ruoka-aineita ovat mm. tummat lehtivihreät, oliivit ja nauriit.

omena-liukoinen-kuitu

Huolehdi kuitujen saannista

Kuidut ovat kuin luonnon oma kuorintaharja ruoansulatusjärjestelmälle. Kuituja voi saada kahdessa eri muodossa: liukoiset kuidut, joita saa mm. puurosta, palkokasveista ja omenoista, muuttuvat geelimäiseksi sekoittuessaan veden kanssa. Tämä geeli peittää ruoansulatusjärjestelmän sisäpuolen ja tukee hyviä kolesteroliarvoja tai sydänterveyttä. Se tukee myös suolen toimintaa. Liukenemattomat kuidut, joita on esimerkiksi siemenissä ja kuorissa, tekevät kylläiseksi ja auttavat tukemaan suolta toimimaan säännöllisesti. Sopiva määrä kuituja on n. 25-35g/päivä – erityisesti, mikäli ruokavaliosi on normaalia runsaampi tai se sisältää enemmän rasvaisia ruokia kuin yleensä. Kuituja voi ottaa myös kuitulisänä, esimerkiksi psylliumin tai pellavansiementen muodossa, jos ei ole varma ruuan mukana saamiensa kuitujen määrästä. Kuiturikkaan ruokavalion kanssa on tärkeää juoda runsaasti vettä ateroiden välissä, jotta kuidut liikkuvat eteenpäin suolistossa.

Syö fermentoituja ruokia

Eläviä, ihmiselle suotuisia bakteeriviljelmiä sisältävät ruoat kuten kefiiri ja jogurtti, kraut tai miso sekä juomat kuten kombucha, sisältävät probiootteja eli sellaisia hyviä bakteereja,  joita on luonnostaankin suolistossamme. Syömällä fermentoituja ruokia voit tukea ruoansulatusjärjestelmäsi vastustuskykyä sekä auttaa normaalia, terveellistä ruoansulatusta. Kuumennus saattaa tuhota nämä hyvät pöpöt, joten lisää tällaiset ruoka-aineet mieluummin smoothieihin, salaatteihin tai syö erikseen aterian yhteydessä. Jos tuntuu, että fermentoitujen ruokien sisällyttäminen ruokavalioon riittävässä määrin on haastavaa, kokeile fermentoituja ravintolisiä.

joulun-ajan-syominen

Ole itsellesi armollinen, mutta muista kohtuus

Ruoka on muutakin kuin kehosi polttoainetta. Siihen kuuluu myös rakkautta, perheen kanssa vietettyä aikaa ja mukavia muistoja. Erityiset herkut ja runsas juhlapöytä saa kuuluakin juhlapyhiin. Mikäli haluat kuitenkin pitää kehosi ja mielesi onnellisena, on avainasemassa kohtuus: valitse pieniä annoksia ja kohdista ruokahalusi lempiruokiisi sen sijaan, että yrittäisit ahmia pöydästä kaikkea mahdollista.

Syöminen lisää hyvän olon hormonin eli dopamiinin tuotantoa aivoissa, mutta liiallinen syöminen heikentää tätä vastinetta, vaatien koko ajan lisää stimulaatiota (eli ruokaa) saavuttaavakseen mielihyvän tunteen. Aivosi voivat tarvita jopa 20 minuuttia saadakseen viestin, ettet ole enää nälkäinen, joten muista pitää välillä myös taukoa.

Jos jouluähky pääsi yllättämään

Mikäli kuitenkin käy niin, että syöt itsesi ähkyyn, kokeile kamomillalla ja fenkolinsiemenillä tehostettua fermentoitua ravintolisää, joka sisältää luontaisesti runsaasti entsyymejä ja hyviä bakteereja ja voi auttaa ruoansulatuksessa ja turvotuksen helpottamisessa. Aktiivihiili puolestaan voi olla keinosi kun koet syöneesi jotain sopimatonta. Mikäli koet, että kaipaat jouluherkuttelun jälkeen detox-kuuria, voi aktiivihiilestä olla apua myös tähän. Zeoliitti taas sitoo epäpuhtauksia sekä toksiineja ruoansulatuksesta kuin sieni ja vetää ne ulos kehosta.

Kysy ohjeita turvalliseen detox-kuuriin ja lisää vinkkejä suoliston hyvinvointiin PURin ammattilaisilta, jotka palvelevat sinua myymälässämme.

Lähde: Gaia Herbs