Mitä vaihdevuosista tulisi tietää – Daniela Salomaa

5.3.2019 | Daniela Salomaa

Helpotusta vaihdevuosioireisiin

Vaihdevuodet ovat useita vuosia kestävä jakso naisen elämässä, jonka aikana munasarjojen toiminta heikkenee ja lopulta sammuu. Sen seurauksena naissukuhormonien estrogeenin ja keltarauhashormonin tuotanto loppuu. Tämä ajanjakso jaotellaan premenopaussiin eli esivaihdevuosiin, perimenopaussiin ja postmenopaussiin eli jälkivaihdevuosiin. Perimenopaussi eli vaihdevuosien sydänaika kestää noin 2 vuotta ennen ja 2-4 vuotta jälkeen kuukautisten loppumisen. Menopaussi on tapahtunut, kun kuukautiset ovat olleet poissa vuoden.

Vaikka kyseessä on luonnollinen muutosprosessi, se voi tulla monelle naiselle yllätyksenä. Uusia tuntemuksia ja kehossa tapahtuvia muutoksia ei osata yhdistää premenopaussiin, joka voi alkaa jo nelikymppisenä ja kestää useita vuosia. Muutosprosessi on yksilöllinen ja sen ajankohtaan vaikuttaa naisen terveydentila, ravitsemus, elämäntavat, stressikuormitus, kehon rasvaprosentti, raskaudet sekä perinnölliset tekijät. Viimeisten kuukautisten ajankohta on länsimaissa keskimäärin 51 vuoden iässä ja se vaihtelee 45-55 vuoden välillä.

Naisten hormonituotanto ei lakkaa kokonaan vaihdevuosi-iässä, sillä estrogeenia muodostuu myös rasvakudoksessa. Siksi hoikilla naisilla saattaa olla vaikeammat vaihdevuosioireet. Osa naisista sopeutuu estrogeenin alentuneeseen tasoon helpommin eivätkä juuri koe sen suurempia ongelmia. Toisilla taas estrogeenitason muuttuminen aiheuttaa suurempia vaivoja, jotka voivat kestää 1-5 vuotta ja toisinaan tätä pidempääkin. Kuumat aallot, yöhikoilu, päänsärky, huonounisuus, väsymys, emättimen limakalvojen kuivuminen, virtsateiden ongelmat, ihon oheneminen ja veltostuminen ovat yleisimpiä fyysisiä oireita. Lisäksi voi ilmetä psyykkisiä ongelmia kuten muistihäiriöitä, ahdistuneisuutta, masennusta ja mielialavaihteluita.

Progesteronin eli keltarauhashormonin taso alkaa laskea jo ennen estrogeenia. Vaihdevuosioireet johtuvat siis sekä estrogeenin että progesteronin tuotannon laskusta. Varsinkin esivaihdevuosien loppupäässä kuukautiskierron epäsäännöllistyminen, tihentyminen ja runsaat vuodot johtuvat usein liian alhaisesta progesteronista. Progesteronin tasoa voidaan lisätä tietyillä kasveilla, yrteillä ja tarvittaessa bioidenttisillä progesteronivoiteilla.

Hormoneilla on merkittävä osa naisen elämässä vaikuttaen mm. libidoon, mielialaan ja unenlaatuun. Tästä huolimatta kaikki tietyn ikäisten naisten oireet eivät johdu yksinomaan sukuhormoneista ja on asioiden yksinkertaistamista laittaa kaikki ongelmat vaihdevuosien piikkiin. Vähentämällä sukuhormonien tuotantoa keho pyrkii hidastamaan vanhenemisprosessia ja saavuttamaan uuden tasapainon. Sopeutuminen siihen on yksilöllistä ja siihen voidaan vaikuttaa monella keinolla.

Vaihdevuodet ja hormoonikorvaushoito

Menopaussi on nähty lääketieteessä pitkälti biokemiallisesta näkökulmasta, jossa käsitys on, että hormonivaje pitää hoitaa hormonikorvaushoidon avulla. Aiemmin synteettisiä hormoneita käytettiin lähes rutiininomaisesti, mutta viime aikoina suhtautuminen niihin on muuttunut kriittisemmäksi. Tietämys hormonikorvaushoidon sivuvaikutuksista on lisääntynyt. Laaja kliininen tutkimus Women’s Health Initiative (2002) kiinnitti huomion estrogeenikorvaushoitojen ongelmiin ja kohonneisiin rintasyöpä-, sydänkohtaus- ja aivohalvausriskeihin.

Jos hormonikorvaushoitoon kuitenkin päädytään, sen kestoksi suositellaan korkeintaan muutamia vuosia. Sitä suositellaan aloitettavaksi vasta kun vuodot ovat harventuneet tai jääneet kokonaan pois. Nykykäytäntö on, että hormonikorvaushoitoa suositellaan ainoastaan elämänlaatua haittaavien vaihdevuosioireiden hoitoon eikä niinkään sydän- ja verisuonitautien ehkäisyyn tai osteoporoosin hoitoon, kuten aikaisemmin on tehty. Mahdollisuuksien mukaan hoito kannattaa purkaa pois asteittain, jotta vaihdevuosioireiden palaamiselta vältytään. Vaihdevuosioireita saattaa kuitenkin ilmaantua hormonivalmisteiden käytön lopettamisen jälkeenkin, vaikka menopaussista olisi kymmeniä vuosia.

Vaihdevuosioireiden helpottaminen 

Vaihdevuodet ovat luonnollinen elämänvaihe. Elimistö sopeutuu hormonitoiminnan muutoksiin, jos sille annetaan siihen mahdollisuus ja otolliset olosuhteet. Sopeutumista voidaan edesauttaa puuttumalla mahdollisimman vähän hormonaaliseen muutokseen ja helpottamalla vaihdevuosioireita luonnonmukaisilla keinoilla.

Suuri osa menopaussiin liittyvistä häiritsevistä oireista ovat elämäntapojen ja modernin elämäntyylin aikaansaamia. Niitä voidaan ennaltaehkäistä tai lieventää sopivalla ravitsemuksella ja välttämällä mahdollisuuksien mukaan myrkyllisiä aineita, kemikaaleja jne. Vaihdevuosioireita pahentavia ja siksi vältettäviä ovat tupakointi, joka alentaa estrogeenitasoa entisestään (menopaussi aikaistuu keskimäärin 2 vuotta), sokeri, nopeat hiilihydraatit, alkoholi, kofeiini, liiallinen suolan käyttö ja liian vähäinen vedenjuonti. Säännöllinen liikunta on tärkeätä ja stressinhallinnalla on myös keskeinen merkitys, sillä jatkuva stressi pahentaa vaihdevuosioireita.

Estrogeenin luonnollista saantia voidaan lisätä suosimalla tiettyjä kasveja ja niiden sisältämiä kasvihormoneja, jotka tukevat estrogeenitasapainoa. Niiden vaikutus on heikompi kuin estrogeenin, mutta ne voivat nostaa matalaa estrogeenitasoa luonnollisella tavalla. Näitä estrogeenia muistuttavia kasvihormoneja ovat isoflavonit, flavonoidit ja lignaanit ja niitä löytyy runsaasti mm. soijassa, kudzussa, linsseissä ja mung-pavuissa. Kasvihormoneiden aineenvaihdunta on kuitenkin erilainen eri ihmisillä, siksi toiset saavat suuremman avun, kuin toiset.

Estrogeenia nostavia ruokia ovat myös soijavalmisteet (tofu, tempeh), kikherneet, sinimailanen ja täysjyväviljat erityisesti maissi, tattari, hirssi, kaura ja ruis. Ruokavalioon kannattaa lisätä erityisesti kaalit (parsa-, ruusu-, kukka- ja keräkaali), tummat lehtivihannekset, kasvikset, pähkinät ja siemenet, marjat, hedelmät, yrtit, kurkuma ja vihreä tee. Myös laadukkaat rasvat ovat erittäin tärkeitä, esim. kylmäpuristettu neitsytoliiviöljy ja pellavansiemenöljy.

Vaihdevuosien ravintolisät

Terveellinen ja monipuolinen ravinto on kaiken a ja o, mutta monet saattavat kärsiä ravintoainepuutoksista ja stressaava elämä myös lisää suojaravinteiden kulutusta. Siksi suosittelen Wild Nutrition Women’s Daily 45+ravintolisää. Se varmistaa päivittäin tarvittavien tärkeiden vitamiinien ja hivenaineiden saannin luonnonmukaisesti ravinnon muodossa.

Tämän lisäksi vaihdevuosioireista kärsivät voivat saada helpotusta seuraavista:
E-vitamiini vähentää kuumia aaltoja, lihas- ja nivelkipuja, sydämentykytystä, hermostuneisuutta ja masennusta (nauti 1 tlsk. vehnänalkioöljyä päivässä)

– Omega-3-kalaöljyt voivat alentaa sydänkohtausriskiä (suosi luomua ja laatua, esim. Wiley’s Finest Alaskan sarjan valmisteita)

D- vitamiini ja K-vitamiini sekä Kalsium– parantavat luiden mineraalitiheyttä (suosi hyvin imeytyviä kalkin lähteitä, esim. Weledan Aufbaukalk)

– Helokkiöljy on välttämättömän GLA-rasvahapon lähde, jota tarvitaan sukupuolihormonien rakenneosana ja se myös parantaa kalsiumin imeytymistä luissa

– Karpalovalmisteissa on aineita, jotka estävät bakteerien tarttumista virtsaputken soluseinämiin. Näin bakteerit huuhtoutuvat pois ja virtsatietulehduksen riski vähenee

Vaihdevuosissa suositeltavia kasveja ovat mm. ruusunjuuri, humala, sitruunamelissa, puna-apila ja salvia. Tehokkaita adaptogeeneja, jotka tasaavat kaikenikäisten naisten hormonitasoja ja helpottavat vaihdevuosioireita ovat Dong Quai ja Shatavari.

WN Menopause Complex on suunniteltu vaihdevuosioireiden helpottamiseksi ja sisältää tärkeiden vitamiinien ja hivenaineiden lisäksi myös Dong Quai’ta.

Kokeilemisen arvoinen on myös Living Nutrition Warrior.  Siinä synergeettisesti toimivien yrttien tehoa on voimistettu kefir-kombucha fermentointimenetelmällä, jonka lopputuloksena syntyy suolistoflooraa tasapainottavia maitohappobakteereita. Warriorin sisältämä maca on tunnetusti vaihdevuosioireita helpottava adaptogeeni.

Monet täydentävät hoidot ja terapiat auttavat kehoa ja mieltä voimaan paremmin ja jokainen voi löytää niistä itselleen sopivimmat. Homeopatia on ollut monien apuna kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin ja paremman hormonitasapainon saavuttamisessa. Homeopaattiset aineet voivat olla myös apuna helpottamaan fyysisiä ja psyykkisiä vaihdevuosioireita. Lue lisää täältä.

Positiivinen asennoituminen vaihdevuosiin 

Ikuista nuoruutta korostavassa kulttuurissamme hedelmällisen elämänvaiheen päättymiseen kytkeytyy tarpeettoman negatiivisia mielikuvia, vähättelyä ja jopa pelottelua. Vaihdevuosia ei tarvitse pelätä eikä nähdä niitä naisellisuuden loppuna. Päinvastoin, ne voivat olla naiselle kukoistuksen aikaa. Menopaussin merkitys on sama kuin murrosiän: astutaan uuteen vaiheeseen elämässä, se voi olla toinen kevät!

Vaihdevuodet ovat tärkeä kehityksellinen vaihe, jolloin nainen astuu omaan voimaansa. Vanhemmat naiset ovat kautta aikojen olleet moraalisia johtajia, parantajia, henkisiä opettajia ja heimon viisaita, joita ilman ihmisrotu ei olisi pärjännyt. Luonto on viisas ja vain lajin säilymisen kannalta välttämättömät piirteet säilyvät evoluution saatossa. Naisen elämä jatkuu vuosikymmeniä sen jälkeen, kun hän ei voi enää lisääntyä. Tämä on ollut ihmislajin säilymisen kannalta tärkeää.

Asenteella on suuri merkitys uuden elämänvaiheen ennakoimisessa ja kohtaamisessa. Fyysiset muutokset tulee hyväksyä ja olla itselle armollinen. Vaihdevuodet voi nähdä myös syvemmälle luotaavana muutoksena, joka mahdollistaa henkisen kasvun ja voimaantumisen.

LUE LISÄÄ:

Daniela Salomaa: Mitä jokaisen naisen tulisi tietää hormonitasapainosta

Daniela Salomaa: Estrogeenidominanssi ja sen luonnonmukainen hoito