Uudista rutiinisi

7.1.2020 | PUR toimitus

Mihin rutiineja tarvitaan? Ihmisellä on luontainen tarve tehdä monia asioita rutiininomaisesti. Rutiinit eli totutut, toistuvat toimintatavat luovat turvallisuuden tunnetta, koska pystymme niiden avulla ennakoimaan tilanteita. Rutiinit myös auttavat meitä noudattamaan sirkadiaanista eli vuorokausirytmiä, joka vaikuttaa suoraan hyvinvointiimme.

Rutiinit voivat toki olla haitallisiakin, kuten esimerkiksi alkoholin avulla rentoutuminen tiukan päivän jälkeen tai rutiininomainen napostelu. Piintyneitä rutiineja voikin toisinaan olla hyvä myös rikkoa ja luoda uusia rutiineja vanhentuneiden rutiinien tilalle. Rutiinien muuttaminen voi nimittäin parhaimmillaan lisätä luovuutta ja hyvinvointia. 

Katso alta vinkkejä hyödyllisistä aamu- ja iltarutiineista!

5 vinkkiä aamuun

1. Anna aikaa itsellesi

Kiirehtimisen sijaan, anna heti herättyäsi aikaa itsellesi ja aloita päivä tietoisesti. Tietoinen läsnäolo ja kiitollisuuden harjoittaminen aamulla luo positiivisen vireen koko edessä olevaan päivään.

Mieti mielessäsi kolmea asiaa, joista olet kiitollinen tai kirjoita ajatukset päiväkirjaan. Voit myös aloittaa aamun meditaatioharjoituksella. Kokeile esimerkiksi Headspace tai Calm -sovelluksia jos kaipaat ohjattua meditaatiota.

2. Oil pulling raikastaa ja hoitaa suun

Purskuttele ruokalusikallinen kookosöljyä aamuisin vartin verran ennen hampaiden pesua. Purskutellessa kookosöljy puhdistaa suuonteloa ja hampaita sekä hoitaa ja kosteuttaa suun limakalvoja. Purskuttelu auttaa myös avaamaan nenän, jos nenä on tukossa aamuisin. Kun lopetat purskuttelun, sylje öljy biojätteeseen ja harjaa hampaat tavalliseen tapaan (mieluiten luonnonkosmetiikaksi luokiteltavalla hammastahnalla).

3. Lisää hyvää rasvaa aamupalalle

Jos syöt aamupalaksi puuroa, lisää puuron joukkoon esimerkiksi laadukasta gheetä ja auringonkukansiemeniä. Jos olet kasvissyöjä, korvaa ghee haluamallasi kylmäpuristetulla kasviöljyllä. Rasva parantaa aivojen toimintakykyä, hoitaa suolistoa, edistää suolen toimintaa sekä auttaa pysymään kylläisenä pidempään. Jos et ole tottunut syömään aamupalaa, lisää vaikkapa MCT-öljyä tai gheetä aamukahviin. 

4. Selän rullaus vetristää kroppaa ja aivoja

Jos et ehdi tai jaksa joogata aamuisin, tee helppo selän pyöristys sen sijaan. Yksinkertainen liike laittaa selkäydinesteen liikkeelle, rentouttaa hermostoa ja auttaa pieniin jumeihin yön jäljiltä. Seiso niin, että jalat ovat hartioiden levyisessä haara-asennossa. Lähde sitten kurkottamaan käsillä hitaasti lattiaa kohti, niin, että laitat ensin leuan rintaan ja sitten liikut alaspäin nikama nikamalta. Polvia voi tarvittaessa hieman koukistaa alaspäin mentäessä. Kun olet saanut sormet varpaisiin (tai päässyt niin alas kuin pystyt), lähde rullaamaan hitaasti takaisin ylös nikama kerrallaan. Hengitä syviä hengityksiä koko harjoituksen ajan. Toista harjoitus 5 kertaa.

5. Juo lasillinen lämmintä/haaleaa vettä tyhjään vatsaan

Juo lasillinen haaleaa vettä joka aamu tyhjään vatsaan. Vedenjuonti ensimmäiseksi aamulla puhdistaa ja kosteuttaa kehoa sekä auttaa suolen tyhjenemistä. Jos kärsit ummetuksesta, ota tämä rutiini ehdottomasti käyttöön ja muista myös syödä hyvälaatuista rasvaa riittävästi. Voit lisätä veteen myös Foodinin virkistävää aamujauhetta.

Bonus kiireettömiin aamuihin: Ayurvedinen öljyhieronta puhdistaa ja rentouttaa

Viikonloppuisin — tai niinä aamuina, kun sinulla ei ole kiire mihinkään — kannattaa kokeilla öljyhierontaa koko vartalolle. Hiero koko kehosi joko viilentävällä kookosöljyllä tai lämmittävällä seesamiöljyllä. Jos olet oikein viluinen, voit lämmittää seesamiöljyn vesihauteessa ennen hierontaa. Hiero öljyllä koko keho päästä varpaisiin, raajoista sydämeen päin suuntautuvin liikkein. Muista erityisesti hieroa jalkaterät, päänahka sekä korvanlehdet. Jätä öljy vaikuttamaan iholle noin 10-20 minuutin ajaksi ja kietoudu vaikkapa kylpytakkiin siksi aikaa. Ayurvedan mukaan öljy imee iholta itseensä epäpuhtauksia sekä toksiineja, ja samalla se pehmittää ja hoitaa ihoa sekä hiuksia. Kun öljy on vaikuttanut, peseydy lämpimällä vedellä ja pese hiukset luonnonkosmetiikaksi luokiteltavalla shampoolla. 

Huom! Öljyhieronnan voi halutessaan tehdä myös illalla, jos aamuissa ei riitä aikaa tälle.

5 vinkkiä iltaan

1. Jalkahieronta edistää unentuloa

Hemmottele itseäsi ennen nukkumaanmenoa hieromalla jalkaterät läpikotaisin. Jalkaterissä sijaitsee koko kehoon vaikuttavia vyöhykepisteitä, joiden hierominen rentouttaa. Valitse jalkahierontaan ihana jalkavoide tai öljy tai voit hieroa jalkoja myös ilman väliainetta. Hieronnassa ei tarvitse olla mitään tiettyä kaavaa, kunhan käyt läpi koko jalkaterän joko sivellen tai painellen, miten itsestäsi tuntuu parhaalta. Jalkapohjat voi halutessaan hieroa myös Gua Sha -hierontavälineellä.

2. Hengitä syvään ja paranna unen laatua

Tee juuri ennen nukkumaan käymistä syviä hengityksiä vähintään kymmenen kertaa. Syvähengitys auttaa kehoa rentoutumaan aktivoimalla parasympaattista hermostoa. Parasympaattisen hermoston aktivoiminen taas edistää koko kehon hyvinvointia ja auttaa saavuttamaan syvemmän unen. Kun nukut laadukasta unta, elimistö pystyy paremmin puhdistamaan kehoasi yön aikana. Voit joko yksinkertaisesti tehdä syviä hengityksiä niin, että vedät keuhkot täyteen ilmaa nenän kautta ja puhallat sen jälkeen hitaasti keuhkot tyhjäksi suun kautta. Halutessasi voit myös katsoa esimerkiksi YouTubesta vinkkejä erilaisista hengitysharjoituksista. Esimerkiksi Sudarshan Kriya -hengitys on hyvin tehokas rentouttaja.

3. Käytä ajatuksen voimaa rentoutumiseen

Mieti illalla ennen nukkumaanmenoa jotain mistä olet kiitollinen. Yksikin asia riittää. Se voi esimerkiksi olla jokin hauska tapahtuma tai henkilö, joka saa hymyn huulille. Voit myös pitää kiitollisuuspäiväkirjaa.

4. Käy ajoissa nukkumaan ja lopeta iltasyöminen

Ayurvedan mukaan olisi hyvä käydä nukkumaan joka ilta viimeistään klo 22 ja syödä päivän viimeinen ateria ennen kello kahdeksaa illalla. Myös länsimaisten nykytutkimusten mukaan se, että käy ajoissa nukkumaan, eikä syö illan viimeisinä tunteina, tukee elimistön biologista kelloa eli sirkadiaanista rytmiä. Tällaisen iltarutiinin omaksuminen helpottaa elimistön puhdistumista yöllä ja levollisemman unen saantia. Aivot ja sisäelimet saavat tarvitsemansa palautumisajan, jolloin heräämme virkeämpänä. Tämä edistää suoraan myös immuunipuolustuksen toimintaa ja alentaa stressitasoja. Jos kärsit kroonisista sairauksista tai vaikkapa yliherkkyyksistä, riittävä uni ja sirkadiaanisen rytmin noudattaminen on erityisen tärkeää.

5. Iltamaito auttaa nukahtamaan

Ayurvedinen iltamaito auttaa nukahtamaan nopeammin. Maitoon kiehautetaan yrttejä/mausteita, joiden vaikuttavat aineet vapautuvat paremmin maidon avulla. Helppo rauhoittava iltamaito syntyy esimerkiksi sekoittamalla ½tl jauhettua kardemummaa ja ½tl jauhettua fenkolia joko lehmänmaitoon tai haluamaasi kasvimaitoon. Anna seoksen kiehua 3 minuuttia ja nauti.