Markus Rankala: Superfood ja adaptogeenit – terveyttä ja tasapainoa elämään

21.8.2018 | PUR toimitus

pakuri-kuva

SUPERFOOD

Superfood, sana jota kuulee kaikkien suusta jo kyllästymiseen asti. Kaikki nauttivat nyt superfoodeja ja uusia valmisteita tulee markkinoille jatkuvalla syötöllä. Mitä se superruoka sitten on? Yleensä superfoodiksi mielletään poikkeuksellisen ravintotiheät ruoat, kuten esimerkiksi marjat, sienet tai yrtit. Yleisimmin superfoodit kerätään luonnosta tai ne tuotetaan luonnonmukaisesti. Superfoodit sisältävät poikkeuksellisen korkean määrän vitamiineja, mineraaleja ja antioksidantteja.

Suomalaisille kaikkein tutuimmat ovat metsiemme villimarjat, kuten metsämustikka, puolukka, karpalo ja tyrni. Vuosikymmenten ajan ihmiset ovat kulkeneet metsässä poimimassa näitä herkkuja ja pakastaneet niitä pitkän talven varalle. Marjoissa on tutkitusti paljon vitamiineja ja hivenaineita, jotka tukevat hyvinvointia säännöllisesti nautittuna.

Nykyään markkinoilla on paljon myös muualta päin maailmaa tuotuja superfoodeja, kuten marjoja, leviä ja yrttejä, jotka ovat erittäin ravintorikkaita ja voivat auttaa jaksamaan nykypäivän hektisessä rytmissä.

MITEN VALITA OIKEIN?

Koska superfoodeja on jo niin paljon markkinoilla, niin mistä sitä sitten tietää, mitä tuotetta kannattaa käyttää ja toimiiko se juuri minulle? Osan tuotteista sanotaan parantava monia sairauksia tai vaivoja ilman tarkempia tutkimuksia, jolloin tuotteella voi olla jopa vaarallisia seurauksia väärin käytettynä.

Mitään yksiselitteistä vastausta ei ole kysymykseen, mutta ohjesääntönä tuotteen toimivuudesta voi pitää sitä, onko tuote ollut jossain muodossa jo pitkään käytössä, onko se prosessoitu keinotekoisesti vai onko se mahdollisimman luonnonmukainen.

ADAPTOGEENIT

pakuripalasta tehdään pakurieliksiiriä

Jos haluat varmistua siitä, että luontaistuote on mahdollisimman turvallinen ja soveltuva sinulle, voit etsiä adaptogeeneja. Mikäli et ole koskaan kuullut adaptogeeneistä niin nyt kannattaa viimeistään tutustua.

Adaptogeenit ovat monien kulttuurien pitkään käyttämiä kasveja ja sieniä. Tämä vielä melko tuntematon käsite on nyt tulossa tutummaksi myös meillä länsimaissa. Adaptogeenit kasvavat yleensä äärimmäisissä olosuhteissa, kuten todella kuumassa tai kylmässä ja karussa paikassa. Ne keräävät itseensä korkean ravintoainepitoisuuden ja puolustusmekanismin selvitääkseen olosuhteissa.

Nämä luonnossa kasvavat superfoodit voivat tuoda apua monelle nykypäivän hektisessä elämässä, missä stressi, vaativat aikataulut ja jatkuva kiire saattavat aiheuttaa vakavia terveydellisiä ongelmia.

Adaptogeenit ovat myrkyttömiä eivätkä aiheuta riippuvuutta stimulanttien tavoin. Adaptogeenit tasapainottavat kehon toimintoja eivätkä korjaa yhtä tiettyä epäkohtaa vaan yleisesti torjuvat biologisia, fyysisiä ja kemiallisia epäkohtia parantaen yleiskuntoa.

Adaptogeenit eroavat esimerkiksi suomalaisten suosikkistimulantista kahvista siten että stimulantit aiheuttavat nopean piikin virkeydessä lyhytkestoisesti, kun taas adaptogeenit vaikuttavat hitaammin ja pitkäkestoisemmin eikä romahdusta samalla tavalla tule.

Adaptogeenien on todettu tukevan monia kehon toimintoja. Niiden on sanottu muun muassa tasapainottavan mieltä, torjuvan stressiä, parantavan vastustuskykyä, torjuvan tauteja, tasapainottavan aineenvaihduntaa ja parantavan yleistä fyysistä ja mentaalista jaksamista.

Tunnettuja adaptogeeneja ovat ruusujuuri, Siperian ginseng, tulsi, ashawagandha, pakurikääpä, kiinanloisikka, gojimarja ja lakkakääpä.

VOIMAKKAIN ADAPTOGEENI – PAKURIELIKSIIRI

Supercuben pakurieliksiiri on todellinen voimajuoma

Me Supercube Foodsilla keskitymme luonnon tehokkaimpiin adaptogeeneihin, kuten pakurikääpään. Käytämme vain kaikkein karuimmissa olosuhteissa kasvaneita pakureita ja käsittelemme ne hellävaraisesti kolmivaiheisesti, jotta saamme niistä kaikki mahdolliset ravintoaineet irrotettua kehon hyödyksi. Haluamme, että käyttö on mahdollisimman helppoa ja monikäyttöistä. Siksi pakkasimme pakurin annospusseihin, jotka voi sekoittaa mihin tahansa kuumaan tai kylmään nesteeseen, jolloin juomasta tulee adaptogeeninen. Lisäsimme mukaan pakastekuivattuja villimarjoja pehmentämään makua ja tuomaan lisää vitamiineja.

Kokeile adaptogeeneja syksyn tullessa ja pysyt terveenä flunssakauden yli.