Puutarhanhoidon 7 yllättävää terveyshyötyä

17.6.2020 | PUR toimitus

Rentoutumista, kuntoilua, perheen yhteistä hupia, herkullista ruokaa… Kuulostaa kenties unelmalomalta täydellisessä lomakohteessa, mutta tämä kaikki voi löytyä niinkin läheltä kuin omalta takapihaltasi.

Puutarhanhoito tarjoaa parhaimmillaan kokovartalotreenin, parantaa henkistä ja fyysistä hyvinvointia ja on luonteva tapa viettää aikaa luonnossa perheen ja ystävien kanssa. Sadonkorjuun koittaessa saa vielä kaupan päälle torjunta-aineettomia hedelmiä ja vihanneksia, jotka paitsi maistuvat paremmilta kuin kaverinsa kaupan kylmähyllyssä, mutta ovat myös täynnä antioksidantteja ja kuituja.  Ei siis muuta kuin kaivamaan ja työntämään kädet multaan!

_MG_6028

1. Saat hyötyliikuntaa

Iästä riippumatta puutarhan hoitaminen on loistava tapa lisätä fyysistä aktiivisuutta. Se käy erinomaisesti liikuntatreenistä, sillä toisin kuin monissa muissa päivittäisissä askareissa, puutarhanhoidossa tulee käytettyä kokonaisvaltaisesti koko kroppaa: kaivamme, istutamme, kitkemme ja kastelemme. Syväkyykkyasento, jota käytämme puutarha-askareissa paljon, on noussut treenaajien parissa uuteen suosioon ja auttaa treenaamaan pakaralihaksia, lisäämään polvien, nilkkojen ja lonkkien liikkuvuutta sekä kasvattamaan reisien lihasvoimaa.

Tämän lisäksi puutarhanhoito:

  • vahvistaa luita
  • parantaa tasapainoa, mikä puolestaan ehkäisee vanhuusiän kaatumisia
  • ylläpitää psyykkistä terveyttä
  • auttaa osaltaan ehkäisemään elintasosairauksia kuten liikalihavuutta, korkeaa verenpainetta, tyypin 2 diabetesta, osteoporoosia, sydänsairauksia, aivohalvauksia sekä joitain syöpiä
  • tukee pidempää, terveellisempää elämää

Vinkkejä puutarhanhoidon ohessa treenaamiseen

Saadaksesi kaiken mahdollisen irti puutarhanhoitotreenistä, ajattele puutarha ulkoilmasalina.

  • Tee joukko erilaisia aktiviteetteja, jotka vaativat kestävyyttä, notkeutta, näppäryyttä sekä vahvuutta
  • Vaihtele kevyitä ja raskaita aktiviteetteja kuten kaivamista, karsimista, istuttamista, veden kantoa ja kastelemista
  • Suurenna liikkeitä kasvattaaksesi liikealaa
  • Vaihtele käsiä ja muuta asentoa käyttääksesi lihaksia kehosi molemmin puolin
  • Tee mieluummin käsin kuin jonkun sähköisen laitteen avulla
  • Muista vastavenyttely puutarhatreenin jälkeen.
IMG_0037

2. Saat ravinteikasta lähiruokaa

Jos kerran olemme mitä syömme, voisimmeko muuttua entistä paremmiksi kasvattamalla ruokamme itse? Itse viljelemällä saa puhtaita ja luonnonmukaisesti kasvatettuja vihanneksia – ilman keinotekoisia torjunta-aineita ja lannoitteita. Silloin saa myös kerättyä sadon talteen silloin kun se on parhaimmilaan. Satoa kerätään usein raakana, jotta kuljetus ja varastointi olisi helpompaa. Tällöin joitain ravinteita jää syntymättä. Itse kasvatettuna kasviksista saa kaiken takuuvarmasti hyödynnettyä. Kun on nähnyt paljon vaivaa hedelmien ja vihannesten kasvattamisessa,  ne maistuvatkin entistä paremmilta ja niitä tekee mieli syödä enemmän.

3. Vahvistat immuniteettia

Tutkimukset osoittavat, että altistuminen luonnossa ja erityisesti mullassa esiintyvälle mikrobistolle, lisää ihmisen ihon bakteerivalikoimaa ja auttaa vahvistamaan immuniteettia ja vähentää allergiaherkkyyttä.

Hygieniaa haitaksikin asti korostavan nykykulttuurimme myötä kehomme monimuotoinen mikrobisto, eli mikrobiomi, uhkaa näivettyä. Tämän on osoitettu olevan yhteydessä paitsi allergioihin, myös suolistosairauksiin, mielenterveysongelmiin, diabetekseen ja neurologisiin häiriöihin.

puutarhanhoidon yllättävät terveyshyödyt

4. Rentoudut

Hektiset työaikataulut sekä jatkuva laitteiden käyttö saa meidät helposti unohtamaan läsnäolon tärkeyden. Puutarhanhoito auttaa palauttamaan yhteyden luontoon ja luonnolliseen elämänrytmiin. Hidastempoinen manuaalinen työ pakottaa rauhoittumaan ja tyhjentämään pään, sekä opettaa meitä elämään tässä ja nyt. Jo pelkästään puutarhan katselemisella saattaa olla positiivisia psykologisia vaikutuksia.

Stressi kuormittaa kehoa aiheuttaen ärtyisyyttä, päänsärkyä, vatsakipuja, lisää sydänkohtauksen vaaraa ja saattaa lisätä olemassa olevien sairauksien vaikutusta. Luonto ja puutarhanhoito voivat olla avuksi tässäkin. Eräässä tutkimuksessa verrattiin puutarhanhoitoa ja sisätiloissa lukemista keinona lievittää stressiä. Puutarhanhoito päihitti sisällä lukemisen kirkkaasti ja laski merkittävästi kortisolitasoja sekä paransi mielialaa.

Iäkkäämpiä henkilöitä koskevat tutkimukset osoittavat, että puutarhaterapia ja puutarhan ylläpito saattavat paitsi vähentää stressiä, myös lievittää kipua, parantaa huomiokykyä sekä vähentää lääkkeiden tarvetta ja kaatumisia.

Yhä useammat tutkimukset osoittavat puutarhanhoidon olevan hyödyllistä myös silloin, kun halutaan:

  • vähentää fyysistä kipua
  • kuntoutua tai parantua leikkauksesta tai muusta lääketieteellisestä operaatiosta
  • selvitä fyysisesti haastavissa olosuhteissa
  • oppia elämään kroonisten sairauksien kanssa

5. Parannat mielenterveyttäsi

Useissa tutkimuksissa on osoitettu luonnolla olevan suuri vaikutus henkiseen hyvinvointiin. Tutkijoiden mukaan luonto on tehokas ja edullinen tapa auttaa ehkäisemään mielenterveysongelmia, kuten masennusta. Puutarhanhoidon vaikutuksia dementiapotilaisiin sekä vanhuksiin on myös tutkittu runsaasti. Puutarhanhoiton tai puutarhaterapian tulokset dementikoilla olivat yleisesti positiivisia ja ne paransivat unenlaatua, hyvinvointia sekä toimintakykyä.

6. Muutut fiksummaksi

Koska puutarhaa hoitaessa joutuu työskentelemään käsillään, myös aivot saavat harjoitusta. Puutarhan ulkoasun suunnitteleminen, oikeanlaisten kasvien valitseminen sekä puutarhanhoitotekniikoiden opetteleminen kannustavat ongelmanratkaisuun ja luovuuteen.

Myös lapset hyötyvät puutarhanhoidosta. Tutkimuksissa oppilaat jotka osallistuivat koulussa puutarhanhoitoon pärjäsivät paremmin luonnontieteiden tasokokeissa. Tämä johtuu todennäköisesti siitä, että oppimisympäristö oli viihtyisä ja tuki tehokkaasti oppimista.

7. Verkostoidut

Erilaiset kaupunkiviljelmät ja puutarhapalstat yleistyvät koko ajan. Muiden ilmeisempien terveyshyötyjen ohella palstat tarjoavat mahdollisuuden sosiaaliselle vuorovaikutukselle, sekä:

  • rohkaisevat ihmisiä lähtemään enemmän ulos
  • auttavat tapaamaan saman henkisiä ihmisiä
  • auttavat löytämään uusia kavereita ja luomaan yhteisöllisyyden tunnetta

Puutarhanhoitovinkkejä vaihtamalla tai ottamalla osaa yhteisöllisiin tapahtumiin, kaupunkiviljelmät ja palstat tarjoavat mahdollisuuden olla vuorovaikutuksessa laajemman ihmisjoukon kanssa, kuin mitä tapaisimme joka päiväisten rutiiniemme merkeissä. Aivan kuten ruoka on välttämätöntä ruumiillemme, ystävät, sosiaalinen aktiivisuus ja verkostoituminen ovat elintärkeitä sekä henkiselle että fyysiselle terveydellemme.

Paitsi että puutarhat elävöittävät ympäristöä, tekevät ne siitä myös kauniimman. Tämän lisäksi ne lisäävät naapuruston vuorovaikutusta, tarjoavat turvallisemman paikan lapsille sekä tukevat yhteisöllisiä arvoja ja yhteenkuuluvuutta.

_MG_6245-2

Ota lapset mukaan

Tutkimukset ovat osoittaneet, että ruoanvalmistukseen osallistuvat lapset ovat halukkaampia kokeilemaan uusia, itsetehtyjä ja ravinteekkampia ruokia. Sama pitää paikkansa lapsilla, jotka osallistuvat ruoan kasvattamiseen – puutarhanhoito voi edistää terveellisempiä ruokailutottumuksia.

Muista suojata itsesi

Vaikka puutarhanhoito olisi hauska ajanviete, aurinko, kuumuus ja ei-toivotut hyönteiset voivat tehdä hommasta ikävämpää. Pidä huolta, että:


Lähde:  www.alive.com