Parhaat vinkit monivitamiinin ja magnesiumin valintaan

11.8.2017 | PUR toimitus

Jos mietit tarvitsetko ravintolisiä terveytesi ja jaksamisesi tueksi, niin lue ajatukseni asiasta. Mielestäni tärkeimmät ravintolisät ovat monivitamiini, magnesium, D-vitamiini, kalaöljy ja maitohappobakteerit. Tärkeät kehosi rakennusaineet eli aminohapot saat toivottavasti parhaiten kalasta ja pavuista sekä luomulaatuisista lihatuotteista, kananmunista ja proteiinijauheista. Yksilöllisestä tarpeesta riippuen aminohappojakin voi ottaa erillisinä ravintolisäkapseleina. Aloitetaan ravintolisien tarpeen tarkastelu monivitamiinista ja magnesiumista ja jatketaan aiheesta seuraavassa kirjoituksessa D-vitamiinin, kalaöljyn ja maitohappobakteerien parissa.

Elimistö ehommaksi tärkeimmillä ravintolisillä

Elimistömme koostuu eri elinjärjestelmistä, joita ovat esimerkiksi hermosto, sydän-, verenkierto-, ruoansulatus-, tuki- ja liikuntaelimistö. Voimme vaikuttaa päivittäin jokaisen elinjärjestelmän hyvinvointiin hyvällä ravinnolla ja sitä täydentävillä ravintolisillä. Jokainen elinjärjestelmämme rakentuu eri elimistä, kuten myrkynpoistosta huolehtivasta maksasta, ulkoisen immuunipuolustuksemme suurimmasta elimestä ihosta ja aivoista, jotka säätelevät hermoston toimintaa, mielialaa, keskittymistä ja oppimista. Elimet taas koostuvat erilaisista kudoksista, joita ovat esimerkiksi luukudos ja erityyppiset lihaskudokset. Kudokset koostuvat puolestaan soluista, jotka vastaavat aineenvaihdunnasta ja ravintoaineiden imeytymisestä. Suolistomme limakalvon soluilla on erittäin tärkeä rooli siinä, miten tehokkaasti saamme hyvin pilkkoutuneet ravintoaineet soluihimme. Soluissamme ravintoaineita käytetään pääasiassa energian tuottamiseen, mutta myös perintöaineksemme suojaamiseen ja kuolleiden solujemme tehokkaan poiston tukemiseen sekä loppujen lopuksi kehomme kaikkien elinjärjestelmien optimaaliseen toimintaan.

 

Yleistä ravintolisien käytöstä

Ravintolisät ovat jo nimensä mukaisesti ravintomme lisiä, valmiiksi pilkottuja ravintoaineita. Ne ovat tarpeellisia silloin, kun emme saa kaikkia elimistölle välttämättömiä ravintoaineita ruokavaliostamme. Ne suojaavat myös elimiämme ympärillämme olevien myrkkyjen ja saasteiden päivittäisiltä vaikutuksilta. Tärkeimmillä ravintolisillä voimme täydentää ruokavaliotamme myös silloin, kun elämäntilanteemme on joko fyysisesti tai henkisesti stressaava, meillä on erilaisia sairauksia, joudumme käyttämään lääkkeitä tai haluamme vain yksinkertaisesti vanheta terveimpinä.

Nyrkkisääntönä voidaan sanoa, että ravintolisät imeytyvät parhaiten, kun ne otetaan aterian yhteydessä. Ravintolisien imeytyminen riippuu jokaisen yksilöllisestä kokonaistilanteesta, ruoansulatuselimistön kunnosta, erityisesti ohutsuolen limakalvon terveydestä sekä ravintoa pilkkovien entsyymien ja mahan suolahapon tehosta. Vesiliukoiset C-vitamiini ja B-ryhmän vitamiinit ja myös osa kivennäisaineista sekä antioksidanteista, kuten alfalipoiinihappo ja karnosiini, voidaan ottaa tyhjään vatsaan suoliston kunnon salliessa. Jos suoliston tilanne on ärsyyntynyt kannattaa nekin ottaa ruoan kanssa. Yksittäiset aminohapot otetaan aina tyhjään vatsaan niiden reagointiherkkyyden takia. Rasvaliukoiset ravintolisät, joita ovat muun muassa A-, D-, E- ja K- vitamiini, ubininoni, kalaöljyt ja muut rasvahappovalmisteet imeytyvä parhaiten ruoan yhteydessä otettuna. Kivennäisaineista ainakin sinkki ja kupari on hyvä ottaa kunnon aterioiden yhteydessä mahdollisen pahoinvoinnin ehkäisemiseksi. Muistathan, että aterian yhteydessä nautittu kahvi, vihreä tee, hedelmät ja marjat heikentävät ravintoaineiden imeytymistä, minkä vuoksi niiden nauttiminen on suotavaa vasta noin puoli tuntia ennen tai jälkeen ruokailun.

Monivitamiineista perusta elimistömme toiminnalle

Ruoassa ravintoaineet eivät koskaan toimi yksinään niiden eristetyssä muodossa, vaan synergistisesti auttaen toisiaan imeytymään ja toimimaan solun ja elimistön parhaaksi. Samaa periaate pätee monivitamiinivalmisteiden käyttöön. Monivitamiiniravintolisän sisältämät vitamiinit, mineraalit ja kivennäisaineet toimivat toimintapareina esimerkiksi torjuessaan kehon liiallista hapetusstressiä antioksidanteilla tai pitääkseen luustomme lujina mineraalien ja vitamiinien yhteistyöllä. Hyvän monivitamiinivalmisteen valinnassa kannattaa kiinnittää huomiota erityisesti kahteen asiaan. Ensinnäkin tuotteen tulisi sisältää laajasti ja hyvillä pitoisuuksilla hyvin imeytyviä vitamiineja ja mineraaleja. Toiseksi on hyvä valita sellainen monivitamiinivalmiste, jossa on käytetty mahdollisimman vähän erilaisia väri-, maku-, pintakäsittely-, paakkuuntumisenesto- ja sidosaineita. Joissakin ravintolisissä on käytetty pohjana oikeaa ravintoa, jolloin niiden vitamiinipitoisuudet ovat pienemmät, koska niiden biohyödynnettävyys on verrattavissa ravintoon. Esimerkiksi Wild Nutritionin Food-Grown®-menetelmällä valmistetut monivitamiinit naisille, miehille, lapsille sekä teinitytöille ja -pojille suunnitellut monivitamiinit ovat ikään kuin ruokaa kapselissa. Nämä monivitamiinit on valmistettu vitamiineilla ja kivennäisaineilla rikastetusta ravintomassasta ilman lisäaineita. Siksi niiden ravintoaineiden pitoisuudet voivat olla pienempiä verrattuna synteettisesti valmistettuihin ravintolisiin.

 

Ota magnesium yötä vasten

Magnesiumista saadaan puhtia sydän-ja verenkiertoelimistön toimintaan, lujuutta luustoon ja solujen suorituksiin. Asiantuntijoiden mukaan jopa 75 % länsimaisista ihmisistä saa liian vähän magnesiumia, jolla on keskeinen rooli entsyymien toiminnassa, energia-aineenvaihdunnassa, luuston ja hampaiden rakennusaineen sekä lihasten ja verisuonten toimintakyvyn ylläpitäjänä. Syitä magnesiumvajeeseen voi löytyä kuluttavista elintavoistamme. Stressi, jatkuva kiire, huono ruokavalio ja liiallinen makean syönti kuluttavat magnesiumia soluistamme. Magnesium on tehokas lihasten rentouttaja, minkä vuoksi siitä voi olla apua myös PMS-oireisiin sekä lihasperäisiin ja migreenityyppisiin päänsärkyihin. Aktiiviliikkujan olisi hyvä ottaa magnesiumia lihasten ja hermoston palautumisen tukemiseksi. Magnesium tukee myös solujemme energialaitoksien, mitokondrioiden toimintaa ja auttaa kehoamme eri elinjärjestelmien energianmuodostuksessa.

Lisäksi magnesiumin pilkkoutumiseen ravinnosta edellyttää hyvää ruoansulatusta, jolloin mahalaukussa pitää olla riittävästi suolahappoa. Suolahapon puutos voi ilmetä muun muassa ylävatsan turpoamisena proteiinien syönnin jälkeen, närästysoireena tai toistuvina hiivainfektioina. Mahan suolahapon määrää vähenemisen syynä voi olla esimerkiksi Helico-bakteeri tai pitkäaikainen happosalpaajien käyttö.

Magnesiumin laajojen hyötyjen takia sitä on tärkeää käyttää päivittäin monivitamiinin ohella, sillä sen imeytymiseen ja toimintaan vaikuttavat muun muassa B2-, B3- ja B6-vitamiini, D-vitamiini ja seleeni. Magnesium otetaan illalla iltapalalla tai yöunta tukemaan juuri ennen nukkumaan menoa.

Hyvä magnesiumvalmiste on yksilöllinen, kunkin käyttäjän omaan tarkoitukseen sopiva. Valitessasi itsellesi sopivaa magnesiumtuotetta lue aina tuoteseloste huolella. Paras ravintolisävalmiste on aina sellainen, jossa keinotekoisia ainesosia on mahdollisimman vähän tai ei lainkaan. Energia-aineenvaihdunnan tukemiseen sopii parhaiten sitraattimuodossa oleva magnesium. Osittain homeopaattisesti toimivat solusuolat tai suun limakalvoille suihkutettava magnesium ohittavat ruoansulatuksen, jolloin niitä voi käyttää suolisto- ja imeytymisongelmissa. Peruskäytössä suosittelen hyvin imeytyvää ja luonnollista Wild Nutritionin Magnesiumia, joka Food-Grown®-menetelmän ansiosta kulkeutuu soluun tehokkaasti.

 

Kirjoittaja: Anne Anttila PUR-Hyvinvointikaupan ravintoasiantuntija

Lisätietoja: Dr. Mark Hymanin blogi-kirjoitukset Do you need supplements? ja
Magnesium: meet The Most Powerful Relaxation Mineral Available