Miten laihduttaminen vaikuttaa kuukautiskiertoon?

30.12.2021 | Daniela Salomaa

Normaali paino on keskeistä kokonaisvaltaisessa terveydessä ja hyvinvoinnissa. Tämän lisäksi tasainen verensokerin hallinta on olennainen tekijä tasapainoiselle hormonitoiminnalle ja hedelmällisyydelle. Ylipaino voi heikentää mahdollisuutta tulla raskaaksi, joten laihduttaminen on ensimmäinen asia, joita suositellaan ylipainoisille naisille, kun toivottua raskautta ei ala kuulumaan.

Laihduttaminen ja hormonaalinen tasapaino

Monet tekijät vaikuttavat hormonitoimintaan ja yksi niistä on kehon rasvapitoisuus. Estrogeeni voi nimittäin varastoitua rasvakudokseen. Siksi niillä naisilla, joilla on enemmän rasvakudosta voi olla suurempia määriä estronia (E1), joka on yksi estrogeenin muodoista. Hoikilla naisilla taas on vähemmän rasvakudosta ja vähemmän siihen varastoitunutta estronia. Tämä voi olla osasyynä menopaussioireiden voimistumiseen hoikilla naisilla, joten liiallinen laihduttaminen ei vaihdevuosi-iässä ole välttämättä suositeltavaa. Estrogeenidominanssi esiintyy yleensä 30 ikävuoden jälkeen ja se lisääntyy mitä lähemmäksi mennään esivaihdevuosia. Estrogeenidominanssi on useiden häiritsevien hormonaalisten oireiden takana ja ylipaino voi pahentaa sitä. Estrogeenin ja keltarauhashormonin tasapainoittaminen on tärkeää, jotta vältetään liiallisesta estrogeenista johtuvia oireita ja seuraamuksia. Estrogeenidominanssia voidaan vähentää varmistamalla säännöllinen ovulaatio ja nauttimalla terveellistä ja ravintorikasta ruokaa.

epäsäännölliset kuukautiset

Paino ja kuukautiset

Liian niukka ja yksipuolinen ruokavalio voi häiritä kuukautiskiertoa ja muuta hormonitoimintaa. Reilussa alipainossa, esimerkiksi anoreksiassa, kuukautiset loppuvat kokonaan. Lisäksi niukka ruokavalio yhdistettynä rankkaan treenaamiseen aiheuttaa usein kuukautisten loppumisen. Aikuisten normaali painoindeksialue on 18.5–25. Painoindeksin (BMI) voi laskea kaavalla paino kg : (pituus m x pituus m). Esim. 80kg painavan ja 175-senttisen henkilön painoindeksi lasketaan seuraavasti: 80 : 1,75 x 1,75 = 26,1 Lisätietoa painoindeksistä löydät täältä.

Silloin kun normaalipainoinen tai hyvin lähellä normaalia painoa oleva nainen laihduttaa, voi jo suhteellisen pieni painonpudotus vaikuttaa kuukautisten loppumiseen. Siinä tapauksessa voisi olla hyvä palauttaa paino lähemmäksi lähtöpainoa ja näin saada kuukautiskierto normalisoitumaan.

Naisen elimistö on herkkä siksi, että evoluutio on muokannut siitä sellaisen ja monista ominaisuuksista on ollut alunperin hyötyä. Olosuhteet, joissa nyt eletään ovat kuitenkin muuttuneet monilta osin. Aikaisemmin on esiintynyt niukkuutta ravinnon saannissa eikä sellaisina aikoina ole ollut tarkoituksenmukaista tulla raskaaksi. Nykyään on länsimaissa harvemmin ongelmia ruoan saatavuuden kanssa, mutta laihduttaessa naisen keho saattaa toimia ikäänkuin kyseessä olisi nälänhätä eikä raskautuminen silloin ole elimistölle suotuisaa.

Liian alhaisen painon lisäksi myös ylipaino voi aiheuttaa kuukautishäiriöitä, varsinkin jos painoa on huomattavasti liikaa.Tällaisessa tilanteessa laihduttaminen on tärkeä keino normalisoida kuukautisia ja lisätä hedelmällisyyttä. Painonhallinnassa, kuten muillakin hyvinvoinnin alueilla, kultainen keskitie on paras!

Food-Grown® Premenstrual Complex -ravintolisä on suunniteltu tukemaan naisen hormonaalista toimintaa ja erityisesti kuukautisia edeltäviä päiviä.

Hormonaalinen tasapaino ruokavaliolla ja yrteillä

Kevennykseen ja painonpudotukseen on olemassa monia keinoja, mutta tärkeinta on syödä monipuolisesti ja terveellisesti, niin että hormonaalinen toiminta ei häiriinny. Liian nopealla laihdutusohjelmalla on vaarana, että paino palautuu sen jälkeen entiselleen, jolloin puhutaan jojo-efektistä. Tarvitaan myös monipuolisesti vitamiineja ja hivenaineita. Ihannetapauksessa saamme kaiken ruoasta. Se edellyttäisi päivittäin monipuolista ja laadukasta ruokavaliota, johon harva yltää. Lisäksi ruoan tehotuotanto ja prosessointi valitettavasti vähentävät ravintoaineiden pitoisuuksia. Hyvä startti kevennykselle on Wild Nutritionin Total Cleanse Programme, johon kuuluu kolme loistotuotetta: Food-Grown® Total Cleanse Complex, Food-Grown® Antioxidant Boost ja Food-Grown® Balance Multi Nutrient. Ohjelmaan kuuluu myös ainutlaatuinen asiantuntijoiden laatima 28 päivän ruokavalio-opas, joka sisältää terveysvinkkejä ja reseptejä, joilla voidaan turvallisesti ja tutkitusti tasapainottaa hormonitoimintaa. Ohjelmassa painotetaan terveellisiä tasapainoisia aterioita, jolloin se toimii tehokkaasti ja antaa pysyviä tuloksia. Täältä voit lukea lisää Total Cleanse Programmesta. Wild Nutritionin blogista voit lukea myös elimistön puhdistuksesta ja hormonitasapainosta.

laihdutus ja kuukautiset

Insuliinin, kortisolin ja kilpirauhashormonien vaikutus painonhallintaan

Naishormoneilla on kieltämättä roolinsa, mutta ne eivät ole ainoa osa hormoniperhettä. Tärkeässä roolissa painonhallinnassa ovat myös insuliini, kortisoli ja kilpirauhashormonit. Ravinnosta saadulla energiamäärällä on toki suuri merkitys, mutta silloin kun paino ei tule alas liikunnasta ja dieetistä huolimatta, on tärkeää huomioida insuliinin ja kortisolin vaikutus. Tärkeä rooli hormonitasapainossa ja painonhallinnassa on myös kilpirauhashormoneilla, sillä ne vaikuttavat aineenvaihduntaan ja rasvan palamiseen. Niiden tasoihin vaikuttaa suuresti jokapäiväiset elintavat, mm. unen, ravinnon sekä liikunnan laatu ja määrä sekä stressi. Evoluutio on vaikuttanut siihen, että monella aineenvaihdunta toimii edelleen siitä oletuksesta, että ruokaa on saatavilla niukasti. Silloin kun henkilö alkaa rajoittaa energiansaantia ja mahdollisesti liikkua aktiivisemmin, kilpirauhanen saattaa hidastaa aineenvaihduntaa, jolloin keho menee säästöliekille. Se voi myös jäädä siihen tilaan, vaikka niukka dieetti loppuu, jolloin paino voi nousta takaisin ja jopa yli lähtötason, kun keho käy edelleen säästöliekillä mutta energian saanti on lisääntynyt. Voit lukea lisää aiheesta nettisivuiltani.