Mitä syödä pitkittyneen stressin aikana

31.3.2020 | PUR toimitus

Suhtautuipa vallalla olevaan pandemiaan ja sosiaalisen eristäytymiseen millä asenteella tahansa, moni meistä kokee tällä hetkellä jonkin tason stressiä. Ei välttämättä edes itsensä tai lähimmäisten sairastumisen pelon vuoksi, vaan pelkästään jo siksi, että poikkeustila on mullistanut arkemme ja pistänyt elämämme uuteen muottiin. Epävarmuus tulevasta ja siitä milloin asiat palautuvat ennalleen lisää myös stressin tunnetta.

Poikkeustilan julistaminen sai ihmiset hamstraamaan ruokaa ja kertoo paljon tavastamme reagoida stressaaviin tilanteisiin, että Alkosta myytiin poikkeuksellisen paljon laatikkoviiniä ja ruokakauppojen karkkihyllyt ammottivat tyhjyyttään.

Stressireaktio saa meidät helpommin turvautumaan tyhjiä hiilihydraatteja sisältäviin herkkuihin.

Fysiologiamme huomioiden on täysin luonnollista, että stressaavan tilanteen kohdatessa kaipaamme rasva- ja hiilihydraattipitoista lohturuokaa ja annamme itsellemme luvan herkutella sokerilla. Nopeat hiilihydraatit laskevat hetkellisesti stressihormoni kortisolia ja kohottavat mielihyvähormoneja serotoniinia ja dopamiinia – siis väliaikaisesti. Ehkäpä myös haluamme juoda lasin, kaksi viiniä tavallisena arki-iltana, koska koemme että se rentouttaa.

Hetkellisesti terveellisistä tavoista hairahtuminen tuskin tekee keholle paljoa hallaa. Edessä on kuitenkin todennäköisesti vielä viikkoja ellei kuukausiakin pitkä poikkeustila, jonka aikana elimistöä voi koetella pitkittynyt stressitila. Siksi on hyvä kääntää katseet lautasille ja miettiä kuinka parhaiten tuemme kehoamme tänä vaativana aikana. Muista tässäkin asiassa armollisuus ja lempeys itseäsi kohtaan – ethän tee syömisestä suorittamista!

Ruokavalio on tärkeä työkalu stressinhallinnassa

Ruokavalio on tärkeä osa stressinhallintaa ja sen haitallisten vaikutusten torjumista. Stressi ja huono ruokavalio lisäävät tulehdusta kehossa ja vaikuttavat negatiivisesti suoliston kuntoon. Tämä taas on haitaksi immuniteetin optimaaliselle toimimiselle – asia, josta kaikki haluamme nyt erityisesti huolehtia.

Stressi muuttaa suolistobakteeristoamme

Suolistossa on satoja miljoonia hermosoluja, jotka kommunikoivat jatkuvasti aivojen kanssa. Kun olemme streessaantuneita tai ahdistuneita, suoliston hermosto vastaa aivojen lähettämiin stressihormonien signaaleihin. Moni kokeekin stressaantuneena tavallista herkemmin erilaisia vatsaoireita kuten turvotusta, epämukavuutta tai vatsanväänteitä. Ruoka-aineet jotka normaalisti eivät tuota ongelmia, saattavat erityisesti stressin pitkittyessä yllättäen alkaa tuottaa oireita. Tämä johtuu siitä että pitkittynyt stressi voi lisätä suolen läpäisevyyttä ja päästää verenkiertoon sinne kuulumattomia aineita, aiheuttaen tulehdusta kehossa. Myös suoliston bakteerikannan on osoitettu muuttuvan stressin seurauksena. Koska suoli-aivokommunikaatio on kaksisuuntaista, suolistobakteeriston muutokset voivat lisätä aivojen stressiä ja aiheuttaa muutoksia mielialaan.

Anti-inflammatorinen ruoka sisältää paljon värikkäitä kasviksia, marjoja, pähkinäitä, siemeniä ja rasvaista kalaa.

Suolistoystävällinen ruoka on usein myös tulehdusta hillitsevää

Pitkittynyt stressi myös lisää kehossa hiljaista tulehdusta, altistaen pitkällä aikavälillä erilaisille terveyshaasteille.

Nyt hyvät uutiset! Samalla ruokavaliolla voit pitkittyneen stressin aikana sekä pitää huolta suoliston hyvinvoinnista, että ehkäistä stressin aiheuttamaa tulehdusreaktiota kehossa. Suolistoystävällinen, anti-inflammatorinen ruokavalio tukee paitsi immuniteettia (sijaitseehan 90% immuunijärjestelmästämme suolistossa!) ja ehkäisee stressin haitallisia vaikutuksia, voi myös auttaa ylläpitämään korkeampaa mielialaa haastavina aikoina. Eikä kyse ole mistään erikoisruokavaliosta tai ihmeraaka-aineista vaan aivan tavallisesta, kasvipainotteisesta ja monipuolisesta ruoasta.

Kasvikset sisältävät paitsi runsaasti suolistoa helliviä kuituja, myös anti-inflammatorisia suoja-aineita. Vihreälehtiset kasvikset, parsakaali, tomaatti, paprika sekä marjat ovat tästä loistavia esimerkkejä. Hyvää tulehduksen vastaista ruokaa ovat myös rasvainen kala, pähkinät ja siemenet.

Pyri välttämään huonoja bakteereja ruokkivaa sokeria ja stressin aikana niitä ruoka-aineita, jotka aiheuttavat sinulle turvotusta. Kaikki prosessoitu ruoka lisäaineineen on omiaan aiheuttamaan tulehdusta kehosta ja niitä on syytä välttää.

Ennen kaikkea, muista tänäkin aikana rento asenne ruokaan ja ruoanlaittoon. Sen ei tarvitse olla tiukkapipoista suorittamista. Anna ruoanlaiton ja ruokailun tarjota yhdessä olon hetkiä. Jos asut yksin, tee ruokaa kerralla enemmän ja pakasta. Muista tietoinen syöminen. Vältä hotkimista, pureksi ruoka huolellisesti ja keskity ruoan makuun sekä tekstuuriin. Hyvin pureskeltu ruoka sulaa paremmin vatsassa.

Loppuun vielä muutamat ravintolisävinkit stressaavaan ajanjaksoon.

  1. Laadukas monivitamiini – stressin koettelema keho tarvitsee monipuolisesti erilaisia ravintoaineita, ja monivitamiini on kätevä tapa varmistaa ravintoaineiden riittävä saanti.
  2. Magnesium – auttaa rentouttamaan kehoa ja palautumaan stressistä. Huomaathan että magnesiumia myös kuuluu stressissä tavallista enemmän.
  3. Kalaöljy – Tutkimusten mukaan kalaöljy saattaa auttaa hillitsemään stressin aiheuttamaa tulehdusta kehossa.
  4. Laadukas probiootti – suoliston hyvinvoinnista huolehtiminen on stressin aikana erityisen tärkeää. Living Nutrition Your Flora Tranquil sisältää maitohappobakteerien lisäksi rauhoittavaa kamomillaa sekä fenkolia.
  5. Kurkuma – kurkuman vaikuttavan aineen kurkumiinin tiedetään hillitsevän kehon hiljaista tulehdusta. Living Nutrition Kurkuma auttaa suojautumaan solutason stressiltä.