Menopaussin vaikutus aivoihin ja muistiin

1.9.2022 | Daniela Salomaa

Ikääntyminen sinänsä vaikuttaa aivojen toimintaan ja muistiin. Mutta tiesitkö, että naishormonit ja niiden muutokset peri- ja menopaussissa tuovat oman lisänsä aivokemiaan?  Yksi menopaussin oireista on ”aivosumu”, eli se kun unohdat mitä menitkään hakemaan toisesta huoneesta, avaimet ovat aina hukassa, tärkeät salasanat unohtuu ja myös nimet sekä sanat ovat välillä hakusessa.

Haluatko tietää, mitä muutoksia 45+ naisen hermostossa ja aivoissa tapahtuu ja miten kognitiivista toimintaa voidaan tukea luonnonmukaisin keinoin?

Aivojen uudelleen kalibrointi menopaussissa

Tutkimusten mukaan* aivot käyvät läpi suuren uudelleenkytkentäprosessin (rewiring) perimenopaussissa (5-7 v ennen menopaussia) ja menopaussin, eli viimeisten kuukautisten jälkeen. Tämä aivojen uudelleenkalibrointi on itse asiassa syy monien vaihdevuosioireiden takana mm. mielialamuutokset, unihäiriöt, muistin heikkeneminen ja kuumat aallot.

Keskeinen syy siihen, että hermojärjestelmän pitää järjestäytyä uudelleen on se, että hedelmällisen iän aikana aivot tottuvat korkeisiin naishormonipitoisuuksiin. Aivot hyötyvät luonnollisen progesteronin neuroneita rauhoittavasta ja stressiä tasapainottavasta vaikutuksesta. Ovulaation tuottama progesteroni lisää BDNF brainderived neurotrophic factor nimistä aivojen kasvutekijää. Se edistää neurogeneesiä, joka on tärkeä osa neuronien plastisuutta, oppimista ja muistia. Kun perimenopaussissa noin 40-45+ iässä progesteronin tuotanto laskee, alkaa samalla iso muutos, joka ilmenee mm. nukkumisongelmina ja heikentyneenä stressinsietokykynä.

Aivot hyötyvät myös estrogeenista koska se vähentää tulehdusta ja oksidatiivista stressiä, säätelee vuorokausirytmiä ja boostaa serotoniinin tuotantoa. Lisäksi estrogeeni tukee aivojen energiansaantia lisäämällä herkkyyttä insuliinille ja stimuloimalla aivosolujen mitokondrioita käyttämään glukoosia.  Estrogeenitasojen lasku vaihdevuosissa voi vähentää aivojen energiansaantia ja kognitiivista toimintaa jopa neljänneksellä!

Tämä ”energiakriisi” on kuitenkin väliaikainen, sillä onnistunut aivojen uudelleenkalibrointi palauttaa aivojen normaalit energiatasot ja tukee niiden tervettä toimintaa vaihdevuosien jälkeisenä aikana. Mutta mikäli tämä kalibrointiprosessi epäonnistuu, se voi pitkittää aivojen energiakriisiä ja johtaa pitkällä aikavälillä kognitiivisten toimintojen heikkenemiseen. 

vaihdevuodet ja muisti

Miten voit tukea aivojen sopeutumista vaihdevuosien aikana?

Avainasia on lisätä aineenvaihdunnan joustavuutta, metabolic flexibility, eli solujen kykyä joustavasti vaihdella glukoosia ja ketoneja energianlähteenä. Metabolista joustavuutta lisäävät:

Insuliiniresistenssillä tarkoitetaan heikentynyttä vastetta insuliiniin. Insuliiniresistenssi vaikeuttaa painonhallintaa, jarruttaa kehon kykyä polttaa rasvaa ja tuottaa ketoneja aivojen käyttöön. Huomaa, että insuliiniresistenssi ei käy ilmi tavanomaisissa verensokeria mittaavissa testeissä, vaan on testattava myös insuliinin tasot.

Tehokkaita keinoja vähentää insuliiniresistenssiä ovat:

Estrogeeni lisää metabolista joustavuutta ja herkkyyttä insuliinille. Tästä johtuen estrogeenilisä voi lievittää kuumia aaltoja, jotka nekin johtuvat viime kädessä aivojen toiminnasta. Tämä ei ole kuitenkaan välttämätön eikä ainoa strategia, koska keho voi oppia tuottamaan tarvittavan pienen estrogeenimäärän lisämunuaisissa, rasvakudoksissa sekä niissä soluissa, jotka estrogeenia tarvitsevat.

miten pätkäpaasto toimii

Lue kuvaa klikkaamalla lisää pätkäpaastosta

Aivojen tukeminen ravinnolla

Aivot rakastavat hyvää ja ravintorikasta ruokaa. Kognitiivisia toimintoja ja muistia tukee  terveellinen, paljon kasviksia, marjoja ja kuituja sekä riittävästi proteiinia ja hyvälaatuisia rasvoja, kuten DHA-rasvahappoja sisältävä ravinto. Tällainen tulehdusta laskeva ruokavalio on myös tärkeä keino ylläpitää aivoterveyttä.

B12-vitamiini, jota saadaan eläinkunnan ruoka-aineista, on edellytys aivojen normaalille toiminnalle. Pitkän ajan B12-puute voi johtaa pysyviin aivovaurioihin ja B12 puutos ilmenee usein masentuneisuutena. B12 imeytymiseen tarvitaan mahalaukun solujen tuottamaa sisäistä tekijää.**
B12 vitamiinin pitoisuuden voi testata ja varmistaa sen riittävä saanti laadukkaalla vitamiinilisällä, esimerkiksi hyvin imeytyvällä Wild Nutrition B12 – valmisteella.

Voit tukea aivojen kognitiivisia toimintoja ja hermostoasi myös monilla yrteillä:

  • Ruusujuuri tunnetaan sen adaptogeenisista vaikutuksista tukien kehon kykyä sopeutua ja vastustaa stressin hermostollisia vaikutuksia. Ruusunjuurella on vaikutusta fyysiseen ja mentaaliseen vireyteen ja keskittymiskykyyn.
  • Living Nutrition Wisdom sisältää yhdistelmän yrttejä mm. Pyhää Basilikaa, Gotu kolaa ja vihreätä teetä tukemaan keskittymiskykyä, tunne-elämän tasapainoa, muistia ja muita kognitiivisia toimintoja.
  • Living Nutrition Tranquillity on bioaktiivinen yhdistelmä luomulaatuista ja fermentoitua laventelia, sitruunamelissaa ja ashwagandhaa, jotka tukevat kehon ja mielen rauhaa.
  • Living Nutrition Natural Nootropic on yhdistelmä luonnollisia ”älyaineita”; gingko bilobaa, brahmia sekä vihreää teetä, jotka tukevat aivotyötä ja ajatuksen kirkkautta. Tuote sisältää myös Lion’s Manea.

Hermoston rauhoittaminen on tärkeää

Aivojen onnistunut sopeutuminen laskeneisiin sukuhormonitasoihin edellyttää hyvää yleisterveydentilaa sekä hermoston resilienssia. Perimenopaussi on kriittinen aikaikkuna, joka vaikuttaa yleisterveyteen ja aivojen toimintaan pitkälle menopaussin jälkeen.

Kun autonominen hermosto toimii normaalisti, ihminen kykenee sekä nopeaan toimintaan että palautumiseen ja rentoutumiseen. Ongelmia syntyy kun sympaattinen hermosto on yliaktiivinen, jolloin keho on jatkuvasti ”taistele tai pakene” tilassa ja palautuminen on vaikeaa. Tämän taustalla on usein pitkäkestoinen stressi, ylirasitustila, sairaudet sekä stressiä ruokkivat elämäntavat, mm. valvominen, alkoholi yms.

On monia kokeilemisen arvoisia keinoja aktivoida parasympaattista hermostoa:

  • luonnossa oleminen ja rauhallinen liikunta
  • sosiaalisten kontaktien ylläpitäminen
  • hengitystekniikat, joissa pitkät uloshengitykset
  • jooga, erityisesti eteenpäin taivutukset
  • meditaatio
  • kahvin, alkoholin ja muiden stimulanttien välttäminen
  • kosketus, hieronta, läheisyys jne.

Lisa Mosconin 6 aivoruokaa

Dr. Lisa Mosconi on tutkinut menopaussin ja aivojen hyvinvoinnin yhteyttä. Menopaussin vuoksi naisten aivojen hyvinvointi vaatii enemmän huomiota kuin miesten. Aivojen energiansaannin lasku peri- ja menopaussissa voi lisätä naisten alttiutta aivotoiminnan heikentymiseen. Lisäksi alttiuteen vaikuttaa geenit, erityisesti APOE4 ja masennustausta.

Koska menopaussissa estrogeenin aivoja suojaava vaikutus vähenee, on tärkeää aloittaa aivoja suojaava ruokavalio jo ENNEN vaihdevuosien alkamista. Lisa Mosconi*** suosittelee näitä 6 tärkeintä ruokaa aivoille:

  • extraneitsyt oliiviöljy ja pellavaöljy (sisältävät Omega 3 ja E-vitamiinia)
  • marjat (runsaasti antioksidantteja)
  • lohi (Omega 3)
  • vihreälehtiset vihannekset (mm. B-ryhmän vitamiineja ja mineraaleja)
  • runsas vedenjuonti ja nestehukan välttäminen
  • kurkumiini (vähentää tulehdusta)

Mosconin mukaan geenien vaikutus on luultua pienempää ja aivojen hyvinvointia voidaan potentiaalisesti edistää ruokavalion ja elämäntapojen avulla, joista erityisen tärkeitä ovat riittävä uni sekä alkoholin välttäminen sen neurotoksisuuden takia.

aivoruokaa

Lähteet:

*Brinton RD, Yao J, Yin F, Mack WJ, Cadenas E. Perimenopause as a neurological transition state. PubMed PMID: 26007613

** Annika Havaste, Suolistoa hoitamalla superaivot

***Lisa Mosconi, Aivoruokaa

Danielasta

Daniela Salomaa on naisten kokonaisvaltaiseen terveyteen ja hyvinvointiin  erikoistunut diplomihomeopaatti ja ravintoneuvoja, jonka sydäntä lähellä on aivan erityisesti naisten hormonitasapaino. Daniela uskoo että oikealla ravinnolla ja luonnollisilla hoitokeinoilla voidaan palauttaa hormonitasapainoa ja nauttia naiseudesta ja hyvinvoinnista.

Vastaanotollaan Daniela yhdistää toisiaan tukevia menetelmiä asiakkaan yksilöllisten tarpeiden mukaan, mukaan lukien ravintoneuvontaa, funktionaalisen lääketieteen testejä, fytoterapiaa ja homeopatiaa.

Varaa aika Danielan 30min vastaanotolle tästä

Lue lisää Danielasta: danielasalomaa.com

Kuuntele Danielan haastattelu PUR Studiossa “Mitä naisen tulisi tietää hormonitoiminnastaan”  tästä

Lue blogista lisää:

Mitä jokaisen naisen tulee tietää naishormonien tasapainosta

Tiesitkö tämän kuukautisista?

Mitä vaihdevuosista tulisi tietää

Estrogeenidominanssi ja sen luonnonmukainen hoito