Näin valitset hetkeen sopivan sienijuoman

4.1.2021 | PUR toimitus

Meiltä kysytään usein, mitkä ovat ne parhaimmat hyödyt mitä funktionaalisista sienistä voi saada? Käytimme PURin tiimin kesken hetken aikaa ja kokosimme tietoa käteväksi vinkkilistaksi. Näin sinunkin on helppo valita eri tilanteisiin sopivat herkulliset ja kokonaisvaltaista hyvinvointia tukevat lämpimät juomat. 

Mushroom4Life – luomuiset funktionaaliset sienet

Ennen vinkkilistaa, muutama tiedonjyvänen tästä PURin tiimin yhdestä suosikkituoteperheen valmistajasta, Mushrooms4Lifesta. Kyseessä on sydämellinen, sienirakkautta tulviva yritys Iso-Britanniasta. Tuotteet ovat kehittäneet luonnontieteilijät ja sieni-asiantuntijat Graham Botfield ja Ben Shouler.

Lisätietoa funktionaalisista sienistä

Graham on pitänyt kansainvälisiä luentoja funktionaalisista sienistä yli 15 vuoden ajan. Hän on käyttänyt erilaisia sieniä asiakastyönsä tukena ja nähnyt upeita terveyttä tukevia tuloksia. Ben on kokeillut sieniä erilaisissa yhteyksissä työnsä puolesta yli vuosikymmenen ajan. Hän on innostunut erityisesti erilaisista synergioista, joita syntyy, kun funktionaalisia sieniä yhdistetään elintarvikkeisiin ja rohdosvalmisteisiin.

Mushroom4Life kasvattaa kaikki valmistuksessa käytetyt sienet luonnontilaisissa olosuhteissa, mikä antaa niille samanlaisen ravintoaineprofiilin kuin mikä niissä olisi luonnossa kasvaessa. Kaikki sienituotteet ovat 100% luonnollisia, ilman sidosaineita, lisäaineita tai muita keinotekoisia ainesosia. Tavoitteena on säilyttää ravintoaineiden ja aktiivisten yhdisteiden ainutlaatuinen kirjo jokaisessa korjatussa sienessä. Kaikki sienet tulevat suoraan kokeneilta ja arvostetuilta sieniviljelyyn erikoistuneilta luomutiloilta.Tuotteet ovat kolmannen osapuolen DNA-testattuja ja laboratoriotestattuja raskasmetalleista, torjunta-aineista ja muista epäpuhtauksista. Näin lopputuote on taatusti puhdas ja turvallinen käyttää. 

6 syytä käyttää funktionaalisia sieniä ruokavalion tukena

”Sienten polysakkaridien kyky auttaa kehoa säätelemään immuunivastetta – kohottaa sitä sen ollessa liian matala ja laskea sitä sen toimiessa yliaktiivisesti – johtuu siitä, että ne ovat luonnollisia yhdisteitä jotka kehomme on oppinut tunnistamaan miljoonien vuosien saatossa. Tämä tekee niistä sopivan tuen useiden vaivojen hoidossa.” Näin sanoo johtava brittiläinen sieniasiantuntija Martin Powell kirjassaan Medicinal Mushrooms: the Essential Guide. 

Mushroom4Life on kirjaimellisesti omistanut elämänsä fuktionaalisille sienille ja muille terveyttä edistäville superfoodeille. Mitkä sitten ovat keskeisimpiä syitä käyttää funktionaalisia sieniä? 

  1. Immunomodulaattori – toimivat solutasolla tukemassa immuunijärjestelmää
  2. Antioksidanttirikkaus – vähentävät oksidatiivista stressiä, joka aiheuttaa vapaiden radikaalien vaurioita 
  3. Pitkäikäisyyttä – Aasian maiden kulttuureissa on jo pitkään käytetty funktionaalisia sieniä terveellisen elämäntavan tukemiseksi
  4. Nootrooppinen vaikutus – käytetään aivojen ja kognitiivisten toimintojen suojaamiseen ja parantamiseen
  5. Lepoa hermostolle – auttavat hermostoa löytämään tasapaino stressin aikana
  6. Energiaa ja kestävyyttä – auttavat tehostamaan hapen kulkua, hengitystä ja sitä kautta suorituskykyä

Vastustuskykyä ja parempaa viereystilaa – pakurikurkumalatte

funktionaalinen sieni purkauppaMushroom4Lifen käyttämä chaga eli pakurikääpä on kasvanut luonnonvaraisena Siperian metsissä ja se on ravintoainepitoisuuksiltaan optimaalinen. Pakurikääpää on varsin voimakas adaptogeeni. Perinteisessä kiinalaisessa lääketieteessä pakurikääpää suositellaan käytettäväksi päivittäin, sillä sen uskotaan vahvistavan kehon vastustuskykyä. Nykyään pakurikäävän hyödyiksi ja tärkeimmiksi käyttötarkoituksiksi on määritelty monipuolisen ravitsemuksen tukeminen.

Vastustuskyvyn vahvistumisen lisäksi erilaisissa tutkimuksissa on saatu viitteitä, siitä että pakuri voi vähentää elimistön jatkuvaa matala-asteista tulehdustilaa. Matala-asteinen tulehdus on liitetty moniin länsimaiden elintasosairauksiin kuten kakkostyypin diabetekseen, valtimotautiin ja vanhuusiän muistisairauksiin. Pakurista on etsitty vastauksia myös syövän tukihoitoon sekä suolistovaivoihin, nivelkipuihin, flunssan torjuntaan ja ylipäätään vireystilan kohentamiseen. 

Mushroom4Life on yhdistänyt pakurin, kurkuman ja lämmittävät chai mausteet valloittavaksi pakurikurkumalattejuomaksi. Perinnelääketieteen mukaan runsaasti antioksidantteja sisältävä pakuri auttaa lievittämään tulehduksia ja rauhoittaa ylikierroksilla käyvää kehoa. Kun kumppanina on ayurvedastakin tuttu kurkuma, syntyy erinomaisen antioksidanttirikas synergia. Pieni ripaus pippuria juomassa auttaa kurkumaa aktivoitumaan entisestään. PURin tiimin sanoin, tässä juomassa yhdistyy ayurvedan parhaus pohjoisen funktionaalisiin sieniin. Mikä parasta, tähän  juomaan ei ole lisätty mitään makeutusta ja se on luomulaatuinen. 

Energiaa ja keskittymiskykyä aivoille – Lion’s mane matcha latte

Lion´s mane eli siiliorakasta on käytetty kiinalaisessa lääketieteessä vuosituhansien ajan. Lion’s mane on todellista aivoruokaa ja siitä syystä se onkin monen tietotyöläisen supersuosikki, kun päivään kaipaa pientä luontaista lisäbuustia. Tutkimukset osoittavat Lion´s manen tukevan aivojen hyvinvointia sekä parantavan keskittymiskykyä ja mielialaa.

Lion’s mane tunnetaan myös tulehdusta hillitsevistä ominaisuuksistaan. Vähentämällä tulehdusta ja sitä kautta tukemalla aivojen verenkiertoa aivojen hapensaanti lisääntyy. Tämä tukee aivojen hyvinvointia yleisellä tasolla. Lion’s manen antioksidantit tukevat oppimista ja muistia hillitsemällä tulehdusta aiheuttavien proteiinien muodostusta. Sillä sanotaan olevan myös mielialaa kohottavia ja keskittymiskykyä parantavia vaikutuksia. Lisäksi sen toimintamekanismeja ja lääkinnällisiä mahdollisuuksia tutkitaan tällä hetkellä muun muassa Alzheimerin taudin ja diabeteksen hoidossa. 

Lion’s mane matcha latte on yksi Mushrooms4Lifen suosituimmista juomista, eikä ihme sillä tässä innovatiivisessa juomassa yhdistyy kognitiivista terveyttä tukeva funktionaalinen sieni sekä monelle entuudestaan tuttu virkistävä ja antioksidanttirikas matcha. Tätä lempeää juomaa maustaa kermainen kookos sekä ripaus kanelia. 

Matcha sisältää aminohappoa L-teaniinia, joka auttaa vakauttamaan kofeiinin vaikutukset kehossa. Moni kofeiinille herkkä nauttiikin mieluummin matchaa kuin kahvia, sillä matchasta ei tule samanlaisia kofeiiniväristyksiä kuin kahvista. Kiinnostavaa on myös tietää, että tutkimus matchan terveysvaikutuksista vain jatkuu ja jatkuu. Tutkimusaiheina on muun muassa matchan vaikutukset kehon kokemaan stressiin, rasvanpolton kiihdyttäminen ja ajattelua vaativan suorituskyvyn parantaminen.

matchan terveyshyötyjä

Uutta voimaa fyysiseen suorituskykyyn – Cordyceps punajuurilatte

Tiesitkö, että sienillä on enemmän yhteistä DNA:ta ihmisten ja eläinten kuin kasvikunnan eliöiden kanssa? Tähän yhteiseen kehityshistoriaan perustuu myös sienten useat ihmiselle hyödylliset terveysvaikutukset. Monet funktionaalisina sieninä tunnetut sienet ovatkin yksiä tehokkaimmista luonnonmukaisista rohdoksista. Cordyceps eli kiinanloisikka ei tee tähän poikkeusta. 

Cordyceps on monelle urheilijalle ja liikkumisesta innostuvan luottokumppani, sillä se auttaa jaksamaan paremmin. Sitä onkin hyödynnetty perinteisesti Kiinassa nimenomaan antamaan energiaa ja elinvoimaa, jolloin se sopii myös mm. stressistä kärsiviä tai muutoin lisävoimaa kaipaavia. On huomattu, että Cordyceps voi lisätä hapenottokykyä, suojella maksaa ja munuaisia sekä parantaa insuliiniherkkyyttä. Lisäksi sillä on kolesterolia alentava vaikutus ja onpa sitä käytetty myös afrodisiakkina.

Tämä ravinnerikas Cordyceps punajuurilatte sopii nautittavaksi mainiosti ennen treeniä lämmittämään ja vahvistamaan kehoa. Punajuuri tuo tähän tasaista energiaa tuovaan juomaan mm. B- ja C-vitamiinia, kuitua sekä mineraaleja, kuten kaliumia, rautaa, natriumia ja magnesiumia. Juoman kolmas säteilevä tähti on raakakaakao, joka täydentää juoman makuelämystä ja tuo siihen lisää kuitua, antioksidantteja sekä mineraaleja. 

Rauhallisempaan arkeen – Reishi kaakaolatte

funktionaalinen reishi hyödytReishiä on tutkittu tieteellisesti enemmän kuin mitään muuta yksittäistä rohdoskasvia. Tämä funktionaalinen sieni on myös yksi kiinalaisen lääketieteen arvostetuimmista yrteistä, joka mainitaan Kiinan ensimmäisessä lääkintaoppaissa, jotka on kirjoitettu yli 2000 vuotta sitten. Reishi, kuten muutkin tässä artikkelissa mainitut fuktionaaliset sienet, ovat ominaisuuksiltaan adaptogeenisiä. Eli ne sopeutuvat kehon toimintoihin vallitsevien olosuhteiden mukaan. 

Reishi on niiden valinta, jotka kaipaavat päivään lisää tyyneyttä ja rauhaa. Se ei varsinaisesti piristä tai väsytä, vaan tuo enemmänkin lisää tasapainoa mieleen ja sitä kautta myös kehoon. Reishiä on käytetty myös tasapainottamaan immuunijärjestelmän toimintaa, mikä saattaa auttaa pitämään esimerkiksi flunssan oireet kurissa. 

Pääosa maailmassa myytävästä Reishistä on kasvatettua, sillä luonnossa se on melko harvinainen. Sientä voi löytää ja kerätä kuitenkin myös Suomesta. Täällä siihen törmää  todennäköisimmin Etelä-Suomen rannikolla.

Mushroom4Life on tehnyt reishin nauttimisesta helppoa reishikaakaolaten muodossa. Luomulaatuinen reishi on yhdistetty kaakaoon ja maustettu kermaisella kookoksella, vaniljalla sekä ripauksella kanelia. 

Lue lisää reishin vaikutuksista, mm. allergioiden hoidossa.

Kaikki Mushroom4Lifen lattejuomat ovat gluteenittomia, soijattomia, maidottomia ja ne sopivat myös vegaaneille. Niissä ei ole käytetty mitään makeutusaineita ja ne ovat luomulaatuisia. Kaikkien juomien raaka-aineet ovat tarkoin suunniteltu toimimaan yhdessä, erilaisten tilanteiden tukena ja buusterina. Mitä näistä juomista testaat ensimmäisenä?