Flunssa ja sen oireet kuriin homeopatialla

31.10.2013 | PUR toimitus

Vuoden kylmä ajanjakso on taas täällä. ”Kylmät hiiret” juoksevat pitkin selkäpiitä, hytisyttää, kolotuttaa ja tuntuu kuinka flunssa oikein vaanii tilaisuutta iskeä.

Homeopatiasta löytyy monia valmisteita flunssan nujertamiseen.

Flunssan ensioireisiin sopivat homeopaattiset R6 – Flunssatipat (Dr. Reckeweg). Valmisteen ainesosat sisältävät useita yleisimmin flunssan oireissa käytettyjä homeopaattisia aineita, jotka sopivat niin taudin alkuvaiheessa kuin myöhemmissäkin vaiheissa. Sopii myös alle kouluikäisille lapsille pienemmällä annostelulla.

Flunssatippojen rinnalle tai yksinään käytettäväksi löytyy myös useita hyviä homeopaattisia yksittäisaineita, vahvuudet C6-C30 sopivat hyvin kotikäyttöön.

Homeopatia auttaa flunssaan, kokemuksia löytyy mm. belladonna ja pulsatilla homeopatiasta.

Lähde: Luis Llerena / StockSnap.io

Heti flunssan ensioireissa:

Aconitum: nopeasti alkavat oireet, kylmässä ja viimassa oleskelun jälkeen. Äkisti nouseva kuume, levoton ja rauhaton olo, pelokkuutta ja kovaa janoa. Oireet alkavat tai pahenevat yöllä. Korvakivut, jotka alkaneet kylmästä tuulesta.

Ferrum Phosphoricum: kuumeen noustessa, mutta ei vielä muita erityisiä oireita. Sopii Aconitumin jälkeen, jos siitä ei saa apua. Kurkku tai korva voi olla kipeä. Lapsesta ei välttämättä huomaa, että sairas.

Belladonna: voimakkaat ja äkillisesti alkavat oireet. Kuume nousee korkeaksi nopeasti, iho ”kuin kuuma kekäle”, jalat ja kädet viileät. Silmät kiiltävät ja ”kuumeiset”, pupillit suurentuneet. Ärtyneisyyttä, pelokkuutta. Voi hourailla kuumeessa ja nähdä painajaisia. Sykkivää päänsärkyä, valonarkuutta. Ei halua juoda.

Gelsemium: hitaasti alkavat oireet. Vilunväreitä pitkin selkää, olo raskas ja voimaton, haluaisi vain nukkua. Silmäluomet raskaat, ei jaksa pitää silmiä auki. Pää raskas, särkyä lihaksissa.

Arsenicum: suurta uupumusta flunssaoireiden yhteydessä. Vetistä ärsyttävää nuhaa, joka jättää nenän tukkoon. Viluinen ja levoton, ei halua olla paikallaan pitkään.  Pelokas ja ahdistunut olo, ei halua olla yksin. Janoinen, haluaa juoda pieniä kulauksia lämmintä juomaa. Oireet usein pahimmillaan tai alkavat yöllä keskiyön jälkeen. Sopii hyvin vatsaoireiseen flunssaan, jossa polttavia kipuja helpottaa lämpö.

Eupatorium perfoliatum: flunssa, jossa särkyä ja jäykkyyttä raajoissa ja selässä. Kivut tuntuvat luissa asti, ”kuin luut menisivät rikki”. Korkea kuume nousee voimakkaan palelun jälkeen. Vaikka olisi kylmästä jäykkänä, on valtava jano ja tekee mieli juoda kylmää juomaa. Levoton olo, silti liikkuminen huonontaa oloa.

Pulsatilla: flunssanoireisiin, kun olo on ”surkea”. Lapsi on huomionkipeä ja haluaa istua sylissä. Pientä kuumeilua, ilman janon tunnetta. Tukkoisuutta niin nenässä kuin korvissa, nuha menee korviin ja poskionteloihin. Nuhaerite on paksua ja kellertävän vihreää. Päivisin ei yskitä, mutta heti kun menee illalla makuulle alkaa kuiva yskä.

Nux vomica: flunssa, joka voinut alkaa stressin seurauksena. Uupuneisuutta, ärtyneisyyttä, pahoinvointia, olo kuin ”krapulassa”. Nenä tukossa, etenkin yöllä. Ei kovaa kuumetta, viluinen. Vatsa- ja suolisto-oireita.

Rhus toxicodendron: kastumisen jälkeen alkanut flunssa. Levoton, pyörii yöllä sängyssä, yskii muttei herää yskimiseen. Olo parempi päivälläkin jatkuvassa liikkeessä. Kuume voi nousta nopeastikin, erityisesti aamulla. Lämpö ja lämpimät juomat helpottavat oloa ja kipeää kurkkua.

Kun flunssaan liittyy yskää, Jutussin (Dr. Reckeweg) R8 yskänsiirappi ja R9 yskäntipat tuovat helpotusta. R9 sisältää pelkästään homeopaattisia aineita yskään, R8 valmisteessa on lisäksi myös muita limaa irrottavia yrttejä kuten timjamia.

Nuhassa Pulsatilla Comp -nenäsuihke (Dr. Reckeweg) helpottaa tukkoista oloa ja sopii flunssaan, jossa nuha menee poskionteloihin ja erite on paksua ja vihertäväkeltaista.

Pflügerin solumineraalit tukemaan elimistön toimintoja flunssan aikana:

Ferrum phosphoricum, heti ensioireisiin ja kuumeen noustua, aktivoimaan ja tukemaan elimistön vastustuskykyä taistelussa flunssapöpöjä vastaan sekä helpottamaan väsynyttä olotilaa. Voidaan käyttää ennaltaehkäisevästi flunssa- aallon aikana, 1-3 tbl pv.

Natrium chloratum, ”tukkonuhaan”, vetinen ja tukkoinen nuha vuorottelevat.

Kalium chloratum D6, flunssan ”toiseen vaiheeseen” kun muita oireita on jo ilmaantunut. Hikoilua, turvotusta, eritteitä jne. Helpottaa liman irtoamista.

Kalium phosphoricum, kuume tavallisesti korkeampi kuin 38,5. Suojaa elimistöä kuumeen ja väsymyksen aiheuttamilta vaikutuksilta.

Kalium sulfuricum, flunssan ”kolmanteen vaiheeseen”, kun eritteet ovat keltaisia. Tukee maksan toimintaa, auttaa kehoa puhdistumaan.

Solumineraalien annostelu

Akuutissa tilanteessa, joko yksitellen imeskellen 3-5 min välein tai kuumaan veteen 1 dl liotettuna ja nautitaan hitaasti kulauksittain, hetki pidellen suussa (joko yksi mineraali/juoma tai tarvittaessa useampi mineraali samaan juomaan).

  • aikuiset n. 7-10 tabl /mineraali
  • lapset 6-12 v puolet aikuisen annoksesta
  • lapset alle 6 v neljännes aikuisten annoksesta

Eri mineraalit voidaan nauttia joko yksinään tai yhdessä samassa liuoksessa, jos tarve käyttää useampaa samaan aikaan flunssan eri vaiheissa.

Yllämainittuja valmisteita saat PURin myymälästä sekä verkkokaupasta. Kurkkaa täältä myös fytoterapeuttiset ja ayurvediset flunssanhoitovinkit.