Flunssa kuriin: fytoterapeuttiset & ayurvediset hoitovinkit

31.10.2013 | PUR toimitus

Fytoterapia:

Auringonhattu (punahattu) Echinacea

Auringonhattu on ehkä tunnetuin lääkekasvi flunssan hoidossa ja sen ennaltaehkäisyssä. Auringonhatulla on antibakteerinen ja antibioottinen vaikutus. Se stimuloi ja aktivoi ennaltaehkäisevästi immuunijärjestelmää ehkäisten ja hoitaen näin tulehduksia. Auringonhattua käytetään yleensä alkoholiuutteena vilustumisoireisiin, yskään ja lisäämään vastustuskykyä.

Auringonhattua ei suositella käytettäväksi, jos sairastaa tuberkuloosia, valkosolutautia, kollageenisairautta tai MS-tautia. Asterikasveille allerginen saattaa olla yliherkkä myös auringonhatulle.

Auringonhattua sisältäviä valmisteita ovat mm:

Echinaforce sekä Echinacea & Mustaselja Hot Drink (Vogel)

Kylmän Roppi (Frantsila) sisältää auringonhatun lisäksi myös inkivääriä, siankärsämöä, propolista, timjamia ja pirparjuurta. Kylmän Roppia ei voida sen sisältämän inkiväärin vuoksi suositella raskaana oleville.

Karvakorva (Frantsila) sisältää auringonhatun lisäksi myös ratamoa, lehmusta, ukontulikukkaa ja lehmusta.

Ratamo (Plantago)

Ratamolla on antibakteerinen, hengityselimiä vahvistava ja limakaivoja supistava vaikutus. Sitä
käytetään irrottamaan limaa ja hoitamaan hengitystietulehduksia, astmaa ja yskää. Tämän lisäksi se avaa nielun ja korvan yhteyttä korvatulehduksissa.

Ratamoa sisältäviä valmisteita ovat mm.Plantago (Vogel). Karvakorva (Frantsila)sisältää ratamon lisäksi myös auringonhattua, lehmusta, ukontulikukkaa ja lehmusta.

Propolis-uute (Soria Natural)

Propolista kutsutaan luonnon antibiootiksi, koska sillä on desinfioiva ja bakteereja tappava vaikutus. Propolista käytetään tavallisimmin sisäisesti uutteena suun, nielun ja keuhkojen limakalvojen hoitoon sekä flunssan oireisiin.

Äänenavaustroppi (Tervaskanto)

sisältää kuusenkerkkähaudevettä, hunajaa, siirappia ja pikiöljyä. Äänenavaustroppia käytetään äänen avaamiseen, vahvistamiseen ja kadonneen äänen palauttamiseen. Lievittää myös kuivan yskän aiheuttamaa ärsytystä. Tropin ovatkin ottaneet omakseen esimerkiksi lukuisat esiintyvät taiteilijat, kuorolaiset, opettajat, luennoitsijat ja tuote-esittelijät. Äänenavaustroppi irrottaa limaa, kiihdyttää kurkun ja nielun verenkiertoa sekä rentouttaa äänihuulia. Troppi on hyvän makuinen, eikä kirvele kurkussa. Pieni määrä troppia antaa myös eksoottisen maun juomiin. Käytetään sisäisesti tarvittaessa 1/2-1 teelusikallista 2-4 tunnin välein.

Ayurveda:

Flu Season Defence 

Tämä tehokas ja suosittu yrttien yhdistelmä toimii erinomaisesti juuri vilustumisen hetkellä tai kun olet tekemisissä flunssaisten ihmisten kanssa ja tunnet itse ensimmäisiä flunssan oireita.

Käyttö: 1-2 puristetta 2-3 kertaa päivässä 2-3 päivän ajan. Ei kannata käyttää jos flunssa on jo toden teolla alkanut. Voidaan käyttää flunssa-aikana myös ennaltaehkäisevästi 1 puriste 1-2 kertaa päivässä.

RespiClear

Huippulaatuinen Ayurvedinen hengitysteiden terveyteen tähtäävä tuote. Irrottaa limaa ja hillitsee yskänärsytystä. Siirappimainen koostumus.
Käyttö 1-2 tl 2-3 x päivässä. Lapsille 1/2-1 tl 2-3 x päivässä. Pitkittyneissä ongelmissa tehokkaampaa yhdessä BroncAir-puristeen kanssa.

Prana Syrup (Bronchial Syrup) 

Hengitysteiden puhdistamiseen ja vahvistamiseen. Irrottaa limaa ja helpottaa yskänärsytystä.
Pitkittyneissä ongelmissa tehokkaampaa yhdessä BroncAir-puristeen kanssa käytettynä.
Käyttö: 1 tl 2-3 kertaa päivässä. Lapsille 1/2-1 tl 2 kertaa päivässä.

Nasal Oil

1-2 tippaa yrttiöljyä sieraimiin kaksi kertaa päivässä pitää poskiontelot puhtaina. Pitää myös nenän limakalvot joustavina ja kosteina. Pahimpaan siitepölyaikaan öljyä voi käyttää parin tunnin välein ja näin estää tulehdusta aiheuttavat kertymät.

Muuta/Ravintolisät:

Vitamiineista ja hivenaineista tärkeimpiä immuniteetin vahvistajia ovat D-vitamiini, sinkki ja C-vitamiini. Huolehdithan riittävästä D-vitamiinin saannista ympäri vuoden ja etenkin flunssa-aikaan myös vahvan sinkin ja C-vitamiinin saannista!

Yllämainittuja tuotteita saa PURin myymälöistä ja verkkokaupasta. Kurkkaa sivuiltamme myös homeopaattiset flunssanhoitovinkit!

Punahattu on ehkä tunnetuin lääkekasvi taltuttamaan flunssa