Fermentoidut lisäravinteet maitohappobakteerien haastajaksi?

2.5.2016 | PUR toimitus

Your FloraTerveydentilamme on pitkälti riippuvainen toimivasta ruoansulatuksesta ja toimiva ruoansulatus puolestaan riippuu terveestä suolistosta. Itse asiassa arvioidaan, että suolistomme vastaa jopa 80-prosenttisesti koko immuunivasteen toiminnasta.

Hyvä ruoansulatus pohjautuu ”hyvien” ja ”huonojen” bakteereiden herkkään tasapainoon ruoansulatuskanavassa.

Suolistobakteerien tasapaino voi järkkyä esimerkiksi antibioottien, stressin tai ravintoköyhän ruoan seurauksena. Tämä puolestaan voi johtaa ruoansulatusongelmiin kuten turvotukseen, kaasun muodostukseen, vatsakipuihin, ripuliin ja/tai ummetukseen.

Probioottiset lisäravinteet, jotka sisältävät eläviä maitohappobakteereita, voivat auttaa korjaamaan suolistobakteerien tasapainoa ja siten helpottaa ruoansulatusongelmia. Nauttimasi probiootti ei kuitenkaan aina kykene vastaamaan kehosi tarpeita, sillä jokaisella meistä on oma yksilöllinen bakteereista ja hiivasta muodostuva tasapaino suolistossa – elävä ekosysteemi, joka jatkuvasti kehittyy ja sopeutuu ympäristöönsä. Tämän vuoksi on vaikea ennakoida mitä probioottikantoja juuri sinun elimistösi tarvitsee.

Toiset ottavat suuria annoksia probiootteja toivoen näin voivansa populoida suoliston hyvillä bakteereilla. Laatu voi kuitenkin tässäkin tapauksessa olla merkittävämpi tekijä kuin määrä. On lisäksi epätodennäköistä, että suuret määrät maitohappobakteereita pystyvät selviytymään ympäristössä, joka ei kykene tarjoamaan niille suotuisaa elinympäristöä. Huonoimmillaan suuret annokset probiootteja saattavat jopa korvata herkempiä hyödyllisiä suolistobakteereita ja siten häiritä mikrobitasapainoa entisestään.

Mikäli ympäristö on suotuisa mikro-organismien kasvulle, vain muutamasta bakteerista voi nopeasti syntyä biljoonia uusia. Yksi tehokkaimmista keinoista tukea monimuotoista, yksilöllistä mikrobiflooraa on nauttia fermentoitua ruokia kuten kefiiriä, hapankaalia ja misoa. Ne sisältävät täysravinnon ympäröimää luontaisesti kehittynyttä bakteeristoa, missä ympäröivät ravinteet auttaen bakteeristoa kasvamaan ja voimaan hyvin. Fermentoitujen tuotteiden riittävä saanti voi toisinaan kuitenkin olla hankalaa.

Uusi mikrobioottinen ravintolisä Your Flora britannialaiselta Living Nutritionilta sisältää ainoastaan luonnollisia ainesosia, jotka mukautuvat luontaisesti suoliston ekosysteemiin ja tukevat yksilöllisesti sen hyvinvointia. Tuote sisältää fermentoituja luomuravintoaineita, kuten artisokan lehteä, baobabia, sikurijuurta ja soijapapua. Lisäksi siinä on kahdeksaa elävää bakteerikantaa: Lactobacillus kefir, Lactobacillus lactis, Lactococcus lactis, Leuconostoc mesenteroides, Acetobacter aceti, Kluyveromyces marxianus, Saccharomyces unisporus ja Saccharomyces cerevisiae.

Fermentoitujen ravintolisien valmistus tapahtuu perinteisellä fermentaatioprosessilla

Your Floran sisältämät luonnolliset ravinteet fermentoidaan kefir-siementen kanssa – tästä muodostuu maitohappobakteereiden ja hiivojen yhdistelmä, joka kiinnittyy osaksi proteiinien, lipidien ja sokereiden verkostoa.

Kefir-fermentaatiota on käytetty vuosisatojen ajan terveysvaikutustensa ansiosta ja sen väitetään olevan paljon terveellisempää ja vahvempaa kuin yksinkertaiset bakteerifermentaatiot kuten esimerkiksi jogurtti.

Kefir-fermentaatio muodostaa mikro-organismeja, jotka hillitsevät suolistotulehdusta ja voivat kasvattaa merkittävästi maitohappobakteerien ja muiden hyödyllisten mikrobien määrää suolistossa.

Your Flora fermentaatioprosessi kestää tyypillisesti jopa kuukauden. Fermentaatiota valvotaan tarkasti, jotta lopputuotteeseen varmasti päätyy runsaasti terveellistä mikroflooraa, entsyymejä ja ravinteita. Ainesosat pakastekuivataan, jotta elävä, monimuotoinen mikro-organismien kirjo säilyisi mahdollisimman tuoreena. Tuoreuden lisäksi pakastekuivaus pitää hienovaraiset ravinteet ehjinä ja koskemattomina. Lopputuote kapseloidaan ja pullotetaan, varoen lämpöä ja muuta raaka-aineisiin kohdistuvaa painetta. Mitään muuta, kuten säilöntäaineita, täyte- tai sidosaineita, ei lisätä.

Living Nutrition- tuotesarjan kehittäjä, ravintoterapeutti Graham Botfield, sanoo:

”Tämä synergistinen sekoitus mikro-organismeja fermentoidussa luomulaatuisessa täysravinnossa tarjoaa terveellisemmän ja luonnollisemman vaihtoehdon suurelle annokselle synteettisesti valmistettua probioottia.

Prosessimme taltioi ruoan ”elinvoiman”, luoden aktivoituja ravinteita, jotka kehomme intuitiivisesti tunnistaa ja hyödyntää käyttöönsä. Uskomme, että vain luonto tarjoaa aktiivisia ravinteita jotka kehomme tunnistaa ja joihin se reagoi. Kaikki tuotteiden raaka-aineet ovat aitoja ruoka-aineita ja jokainen tuotantoprosessi toteutetaan perinteiden mukaisesti. Tämän suurin etu on se, että tuote aivan kirjaimellisesti on elävä.”

Fermentoidut luomuravinteet yhdistettynä 8 hyödylliseen bakteerikantaan luovat pohjan kokonaisvaltaiselle ruoansulatuskanavan hyvinvoinnille

Tutkimusnäyttö kasvaa siitä, että fermentoitu soija, kuten Your Florassa on käytetty, voi kasvattaa elävien hyödyllisten mikro-organismien määrää yli kymmenkertaisesti.  Kefiiriin yhdistettynä soija lisäksi tutkitusti nostaa bifido- ja laktobasillien määrää suolistossa sekä näyttäisi kohottavan vastustuskykyä suolistotulehduksia vastaan.

Artisokka on mukana tuotteessa, sillä se tukee maksan toimintaa ja sappinesteen tuotantoa. Sappineste voi murtaa patogeenien kuten Candida albicansin ja E. colin puolustuksen. Artisokan katkerot, jotka fermentoinnissa väkevöityvät entisestään, tukevat kaikkia ruoansulatuksen toimintoja, myös entsyymituotantoa. Entsyymit auttavat kehoa pilkkomaan ja imeyttämään ruoasta saatavat ravintoaineet.

Baobabia on perinteisesti vaalittu Afrikassa sen korkeiden ravintoarvojen vuoksi ja se on viime aikoina tullut tunnetuksi superfoodina myös muualla päin maailmaa – hyvästä syystä. Se on runsas antioksidanttien ja muiden ravintoaineiden lähde. Fermentoitu baobab täydentää tuotteen muita raaka-aineita ehkäisten suoliston seinämän vaurioita ja edistäen terveellistä ympäristöä, jossa mikro-organismit voivat elää ja kukoistaa.

Sikuri on prebiootti. Se sisältää inuliinia ja frukto-olikosakkarideja, jotka edesauttavat probioottisen ”hyvän” bakteeriston kasvua ja ehkäisevät mahdollisesti haitallista bakteeristoa. Sikuri auttaa Your Floran sisältämää kahdeksaa hyödyllistä bakteerikantaa säilymään elävinä matkallaan suolistoon ja kiinnittymään uuteen asuinpaikkaansa.

Mitä nauttia parhaiden tulosten saavuttamiseksi?

Your Floran suositeltu annos on 1-2 kapselia päivässä. Your Flora ei sisällä vehnää, gluteenia tai maitoa ja sopii kasvissyöjille ja vegaaneille. Sen ei tiedetä aiheuttavan mitään sivuvaikutuksia tai kontraindikaatioita.
Alkuperäinen artikkeli julkaistu Journal of the Natural Health Solutions-julkaisussa (kesäkuu 2016).