5 helppoa tapaa käyttää villiyrttejä

12.5.2022 | Vieraskynä

Yrttisesonki on juuri alkanut maan etelä- ja keskiosissa ja pian luonnon supermarketti aukeaa koko maassa. Villiyrttejä on helppoa ja turvallista käyttää, kunhan on varma lajitunnistuksesta ja kerää kasvit jokamiehenoikeudet huomioiden puhtaalta paikalta mahdollisimman kaukana moottoriteistä ja tehdasalueista. Yrttejä voi kerätä ja käyttää tuoreena tai kuivattaa ja pakastaa.

Paras aika kerätä yrttejä on se hetki, kun seisot niiden vieressä. Älä siis kävele onnesi ohi, vaan keräile kasvit talteen heti käytettäväksi tai säilöttäväksi.

Viisi tapaa hyödyntää luonnon villiyrttejä

  1. Kylpysuola

    Päivän päätteeksi on ihana lämmittää jalkoja yrttisellä kylvyllä. Yrttikylpyä varten tarvitset vain kourallisen karheata meri- tai vuorisuolaa sekä lempiyrttejä ja kuumaa vettä. Kylpysuolassa voi käyttää sekä kuivattuja että tuoreita yrttejä ja kukkia. Mesiangervo rauhoittaa levottomia jalkoja ja poistaa hien hajua, kehäkukka puhdistaa ja pehmentää ihoa, peltokorte vahvistaa kynsiä ja nokkonen parantaa verenkiertoa. Kylpysuola kauniissa purkissa on myös ihana lahja yrttiystävälle.

    diy jalkakylpysuola resepti

  2. Yrttivoide

    Mehiläisvahasta, öljystä ja yrteistä syntyy vihreä voide hellimään ihoa. Hyvä perusvoide valmistetaan seuraavan ohjeen mukaan:

    – 2rkl kuivattua rouhittua yrttiä tai 4 rkl tuoretta saksittua yrttiä

    – 2dl mieleistäsi kylmäpuristettua kasviöljyä

    – 25g mehiläisvahaa tai sheavoita

    Keitä öljyä ja valitsemaasi yrttiä vesihauteen päällä kulhossa miedolla lämmöllä 1–2 tuntia. Siivilöi rehut pois, ja sulata mehiläisvaha puhdistettuun öljyyn. Kaada seos puhtaaseen lasipurkkiin, joka on pesty ja kuivattu huolellisesti. Puolen tunnin päästä voide on jähmettynyt ja valmis käytettäväksi.

    Valitse yrtit voiteeseen sen mukaan, mitä ihosi kaipaa. Kanervankukka hellii couperosasta kärsivää ihoa. Mäkikuisma rentouttaa lihaksia ja rauhoittaa hermostoa. Mesiangervo ja nokkonen hellivät niveliä. Kuusenpihka hoivaa ihottumia ja takiaiset elvyttävät kuivaa ihoa.

  3. Yrttisuola

    Kotikokkailuun saa uutta potkua, kun valmistaa yrttisuolansa itse. Suolaksi kannattaa valita laadukas puhdistamaton meri- tai vuorisuola. Vanhan maustemyllyn voi täyttää karkealla suolalla ja yrttirouheilla tai hienon suolan joukkoon voi jauhaa eri yrttejä.

    Villikalan ja uunijuuristen kanssa sopii siankärsämöllä maustettu suola, vuohenputkisuola sopii yleismausteeksi, litulaukalla terästetty suola maustaa pestot, munakkaat ja keitot. Parhaat yrttisuolat syntyvät kuitenkin sekoittamalla eri yrttejä.

  4. Yrttiteet

    Yrttihaudukkeet tai tuttavallisemmin yrttiteet lämmittävät ja hoitavat. Anna yrttirouheen hautua noin 10 minuuttia ennen juomista. Jäähtyneen teen voi säilyttää pari päivää jääkaapissa ja juoda virkistysjuomana. Yrttihaudukkeen voi valmistaa kuivatuista tai tuoreista yrteistä.

    Siankärsämötee karkottaa alkavan flunssan, pihasauniotee rauhoittaa ja unettaa, voikukkatee puhdistaa maksan ja kirkastaa ihoa. Mesiangervotee hoitaa päänsärkyä, poimunlehtitee helpottaa kuukautiskipuja ja nokkostee puhdistaa sekä virkistää kehoa.

    villiyrttitee resepti

  5. Yrttimausteet

    Monet villiyrtit sopivat maustamiseen sellaisenaan aivan kuten basilika, timjami ja oregano. Itseasiassa monet yleiset yrtit voidaan korvata kokonaan kotimaisilla luonnonkasveilla. Voikukka antaa ruokaan rukolamaista potkua, siankärsämö rosmariinimaista aromia ja nokkosensiemenet terästävät smoothiet. Muistathan, että kuivattu yrtti on voimakkaampi kuin tuore, joten mausta pieniä määriä kerralla.

Säilö yrtit huolella

Haluathan nauttia yrttien voimasta myös talvikuukausina? Yrttien kuivaaminen on mitä parhain tapa säilöä yrttejä myöhempää käyttöä varten. Kuivaamiseen ja kuivattujen yrttien säilöntään ei välttämättä tarvita mitään muita välineitä kuin purkkeja ja tarvittaessa paperipusseja. Kuivatut yrtit säilyvät sellaisenaan tummissa lasipurkeissa tai läpinäkyvissä lasipurkeissa paperipussiin käärittynä. Kuivaamisen voi hoitaa roikottamalla yrttejä tai kuivattamalla ne sanomalehden päällä. Tällä tavalla säilöttynä yrtit ovat todellista ilmasto- ja ympäristöystävällistä ruokaa, sillä niiden säilöntään ei kulu yhtään energiaa kuten pakastamiseen. Kuivaamiseen voi myös käyttää kasvikuivuria.

villiyrttien kuivatus

Tärkeintä on, että yrtit ovat aivan rutikuivia ennen purkittamista, jotta homeet eivät tuhoa huolella kerättyjä yrttejä. Kuivatut kasvit säilyttävät arominsa ja ravintoaineet vuosikausia, jos ne säilytetään ilmatiiviisti purkeissa valolta suojattuna.

Yrttejä voi käyttää myös siivouksessa, valmistaa niistä suitsukkeita, tehdä hiusvettä tai kasvonaamioita. Innostunut yrttiharrastaja voi kokeilla pikkelöintiä, hapattamista ja uutteiden sekä eliksiirien tekoa. Vain mielikuvitus on rajana.

Anna Nyman villiyrtit

Kirjoittaja on  Anna Nyman, biologi sekä yrtti-, marja- ja sienineuvoja. Anna on kirjoittanut villiyrttikirjan ja järjestää villiruokakursseja luonnossa sekä luentoja netissä. Osallistu tästä villiyrttien ja -vihannesten alkeiskurssille!